Pletyka a királyi fitymaszűkületről

Nem kell XXI. századi celebnek lenni ahhoz, hogy az ember szexuális életéről pletykáljon fél Európa. A XVIII. században ehhez bőven elég volt Franciaország trónörökösének lenni. XVI. Lajos és Mária Antoinette szexuális élete házasságuk első pár évében közbeszéd tárgya volt – ugyanis állítólag képtelenek voltak elhálni a házasságukat.

XVI. Lajos

A sikertelen nászéjszaka

A két fiatal 1770-ben kötött házasságot. Az ifjú trónörökös ekkor 16, menyasszonya pedig 15 éves volt. Házasságuktól az évszázados Habsburg-Bourbon rivalizálás végét várták, és frigyük gyümölcse megkoronázta volna a törékeny békét. Mária Antoinette Mária Terézia gyermeke volt, nyilván egészen pontos felvilágosítást kaphatott édesanyjától( aki 16 gyermeket szült) arra vonatkozóan, hogy mit kell tennie a nászéjszakán. Lehet, hogy Lajos felvilágosításával senki nem fárasztotta magát, mert az ifjú herceg a nászéjszakán elaludt, és az udvar másnap elborzadva vette tudomásul, hogy nem találták nyomát a házasság elhálásának.

Palotaszerte nagy tanakodás indult, hogy mi lehet a baj a gyerekekkel. XV. Lajos és Mária Terézia szinte napi levelezésben álltak, és találgatták a probléma okát. XV. Lajos még az orvosokat is konzultációra hívta, akik azt állították, hogy a herceg makkegészséges, és minden adottsága megvan a nagy feladathoz.

Pletyka a fitymaszűkületről

Mária Antoinette nem értette, hogy mi lehet a probléma, így várt türelmesen – mást nem tehetett. Ekkor csúszott be a pletyka a történetbe. A franciaországi osztrák nagykövet vetette fel annak a lehetőségét, hogy a probléma gyökere a herceg fitymaszűkületében rejtőzhet. Ez a felvetés aztán már tényként került be az európai udvarok közti diplomáciai levelezésbe.

Ez minden bizonnyal csak pletyka lehetett, mert Lajost az udvari orvosok többször is megvizsgálták, és a feladatra alkalmasnak nyilvánították. Márpedig egy ennyire szembetűnő probléma nem kerülte volna el a doktorok figyelmét.

marie-antoinette

II. József közbelép

A fordulatot a későbbi II. József közbelépése hozta el, aki azért kerekedett fel Bécsből, hogy megmentse húga házasságát. Állítólag külön-külön elbeszélgetett az ifjú párral, majd “diszkrét” módon erről a beszélgetésről beszámolt az öccsének, Lipótnak egy levélben. Elmesélte, hogy Lajos csak behatol a feleségébe, majd ejakuláció nélkül visszavonul, és jó éjszakát kíván. Minden bizonnyal ellátta az ifjú párt a jó tanácsaival, hiszen József arról volt híres, hogy mindent jobban tudott másoknál. Persze lehet, hogy ezúttal beletrafálhatott valamibe, mert távozása után nem sokkal, nyolc év meddő házasság után  1778-ban megszületett Lajos és Mária Antoinette első gyermeke, Mária Terézia Sarolta.

Pletyka a műtétről

A pletykák szerint II. József beszélte rá Lajost arra, hogy vesse alá magát a fitymaszűkületét orvosoló műtétnek. Sőt, a durvább verziók szerint Lajos maga hajtotta végre a beavatkozást egy ollóval…. A hivatalos történeti forrásokban azonban semmiféle erre utaló tény nincsen. Márpedig ha ez így történt volna, egészen biztosan tudnánk róla, hiszen a francia királyi család életének legintimebb pillanatai is a királyi udvar nyilvánossága előtt zajlottak.

Mária Antoinette és gyerekei

És a valóság?

A valóság az, hogy Mária Antoinette négy évvel II. József látogatása előtt lelkesen számolt be anyjának arról, hogy jelentős javulás állt be a szexuális életében, és sikerült elhálniuk a házasságot. Pár hónappal később pedig így fogalmazott: “eljutottam életem legfontosabb boldogságához”... Hát ennyit a XVIII. századi prüdériáról.

Vagyis egyáltalán nem József látogatása, és az annak nyomán bekövetkező állítólagos műtét hozta meg a várt gyerekáldást, hanem a rendszeres és boldog házasélet. Hogy mi lehetett a királyi meddőség oka, az talán örökre rejtély marad.

Készülj ONLINE AZ EMELT TÖRI ÉRETTSÉGIRE!

Készülj VIDEÓK SEGÍTSÉGÉVEL  a töri érettségire!

 

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük