Minden évszámot meg kell tanulnom az érettségire?

Emelt töri érettségire készülők egyik leggyakoribb kérdése: a tankönyvben lévő összes évszámot meg kell tanulnom? Ha nem, akkor honnan tudjam, hogy melyiket tanuljam meg?

memorizalas

Még használhatsz kronológiás atlaszt!

Már biztosan te is tudod, hogy az előzetes híresztelésekkel ellentétben a 2017-es érettségin még lehet használni a kronológiát tartalmazó töri atlaszt. Gondolom, fellélegeztél, megkönnyebbültél. Én mégis azt mondom, hogy csak óvatosan! Nagyon-nagyon sok vizsgázót láttam már elvérezni azon, hogy nem tanulta meg az évszámokat, mert azt hitte, hogy a vizsgán majd kiírja az évszámokat az atlaszból. Mi a probléma ezzel a gondolattal?

  1. A vizsga során nem biztos, hogy lesz időd arra, hogy minden egyes esszé minden egyes évszámát kikeresd, ellenőrizd.
  2. A másik gyakori hiba, hogy valaki azt gondolja, hogy az esszéírás során elegendő az atlaszból kiírni a csatákat, és maximum pontot fog kapni. Ez nem így van. A megoldókulcs többnyire nem ad pontot olyan tényekre, adatokra, amelyek az atlaszból kiolvashatók. Ha például a reformáció művelődéstörténetéről kell írnod, és az atlasz művelődéstörténeti térképéről kiírod, hogy hol és ki hozott létre nyomdát, erre nem jár pont. A megoldókulcs nem az apró részletekre kíváncsi, hanem arra, hogy átlátod-e a nagyobb összefüggéseket.
  3. Vannak, akik ugyanezt a taktikát alkalmazzák a szóbelin is. Hidd el, a vizsgabizottság sem most jött le a falvédőről, és pontosan tudjuk, hogy az általad elsorolt tények, évszámok nem részei a törzsanyagnak, és ezeket az infókat tíz perccel korábban másoltad ki az atlaszból. Ezt a „tudást” egyetlen bizottság sem fogja díjazni, sőt lesznek olyan tanárok, akiket kifejezetten bosszantani fog ez a „pofátlanság”, és le fognak pontozni.

tanulas2

Akkor tanuljak meg minden évszámot?

Őszintén? Ha nekem kellene most emelt szinten vizsgáznom, én megtanulnám. Még a zárójelben szereplő csaták nevét és helyét is. Mert így lenne nyugodt a lelkiismeretem, és mert 90% feletti eredményre hajtanék. Ha neked ennél gyengébb eredmény is elég, akkor szelektálj nyugodtan.

Első körben azt javaslom, hogy tanuld meg a vastagon szedett évszámokat, mert ezekről a tankönyvírók azt gondolták, hogy fontosak. Írd ki egy vékony, kicsi füzetbe az évszámokat, és minden évszám mellé írd oda az eseményt is! Utána pedig nincs mese, ezeket memorizálni kell.

Ha tényleg jó eredményre törekszel, akkor az összes többi évszámot is tanuld meg. Igen, rabszolgamunka, igen, tök fölösleges tudás, kicsi az esélye, hogy boldog leszel attól, hogy ezeket tudod, de hidd el, a szóbeli bizottságban bármikor belefuthatsz olyan vizsgáztatóba, akinek ez a szakterülete, a kedvenc témája, és úgy gondolja, hogy ezt a témát neked is alaposabban kellene ismerned. Ha pedig nem ismered, akkor le fog pontozni, és mivel a szóbeli vizsgád eredménye a három tanár pontszámainak átlagából tevődik össze, így kevesebb pontot fogsz kapni. Szóval azt javaslom, hogy a lehető legalaposabban készülj fel, ne legyenek rések a tudásodon!

Ha szeretnél nagyon alaposan felkészülni az emelt töri érettségire, nézd meg, hogyan készülhetsz velem! 

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük