Felkészítés a szóbeli érettségi vizsgára

Bizonyára tudod, hogy minden évben december végén adják ki az emelt szintű történelem érettségi szóbeli témaköreinek listáját. A vizsgázók gyakran el szoktak feledkezni arról, hogy ezek csak témakörök, nem pedig konkrét tételek. A különbség a következő: egy témakörből rendszerint 2-4 tételt is lehet készíteni, ha tehát tételeket szeretnél kidolgozni, ez 60-120 tételt jelentene.  A konkrét tételeket mindig csak az adott vizsganapon tudják meg a diákok és a vizsgáztatók is. Sokan azt gondolják, hogy elég, ha a 30 témakört kidolgozzák, bemagolják, és visszamondják a vizsgán. Rengeteg olyan diákkal találkoztam a szóbeli vizsgán, aki azt hitte, hogy elegendő megtanulni azt a vékonyka könyvet, amit minden évben kiadnak „kidolgozott” szóbeli tételek gyanánt. Ők a vizsgán szembesültek azzal, hogy nem elég úgy általában beszélniük a témakörről, hanem nagyon aprólékos részletkérdéseket is tudniuk kellene, amire ők nem készültek fel. Sajnos minden évben van olyan tétel, amiről a tankönyvben vagy egyáltalán nincs is szó, vagy csak néhány sort írtak a témáról. Abban szeretnék segíteni Neked, hogy Te elkerüld ezt a tévedést, és alaposan felkészülve állhass a vizsgabizottság elé.

 

történelem emelt szintű szóbeli

Hogy néz ki az emelt szintű szóbeli történelem érettségire felkészítő tanfolyam?

 • 16 hét alatt minden héten segítek neked eligazodni 2 témakörben. E-mailben megírom neked, hogy az adott témakörből milyen tételek lehetségesek, és honnan készülj fel, kiegészítő információkkal látlak el, és azokat a tételeket ki is dolgozom, amelyekről nem találsz elegendő (semmilyen!) információt a gimnáziumi történelemkönyvekben.
 • Ez azt jelenti, hogy május végére végigtanulhatod velem mind a 30 témakört, és még marad egy-két heted az ismétlésre is, vagyis nem fogsz kapkodni május végén, hanem nyugodtan készülhetsz a vizsgára.
 • Havonta egyszer (összesen négyszer), a hónap végén biztosítok Neked egy skype-os feleletlehetőséget, amikor lehetőséged nyílik arra, hogy egy általam megadott konkrét tételből lefelelj. A próbavizsgára előzetesen egyeztetünk egy szombati vagy vasárnapi időpontot, a vizsga előtt elküldöm Neked a tételt, te pedig felkészülsz, majd skype-on beszélgetni kezdünk. Egy ilyen skype-os próbavizsga 30 perces. Ebből 20 perc áll a rendelkezésedre, hogy megcsillogtasd a tudásodat, a maradék 10 percben pedig értékelem a feleletedet.

Miért jó ez neked?

 • Nem kell összeolvasnod 10-20 történelemkönyvet, kiegészítő szakirodalmat, bizonytalan eredetű internetes tételeket azért, hogy legyen egy jó, korrekt tételsorod.
 • Nem kerülsz a vizsgán abba a helyzetbe, hogy olyan tételt kapsz, amiről azt se tudod, hogy mi fán terem.
 • Kidolgozva megkapod azokat a tételeket, amelyekről semmit nem találsz a gimnáziumi tankönyvekben.
 • Ahelyett, hogy a szombat délelőttjeidet egy előkészítőn töltenéd, ahol egyetemisták újra elmondják neked a gimnáziumi tananyagot, otthon ülhetsz és tanulhatsz abban a biztos tudatban, hogy semmi fölöslegessel nem tömöd az agyadat, de egészen biztosan megtanulod azt, amire szükséged van.
 • Kapsz négyszeri próbavizsga-lehetőséget, szemben az előkészítőkkel, ahol ugyanolyan tömeges oktatás folyik, mint az iskolában, és egyáltalán nem kapsz lehetőséget arra, hogy begyakorold a vizsgázást. Mire eljön a szóbeli vizsga, te már négyszer kipróbáltad magadat.
 • Május végére gyakorlatot szerzel abban, hogyan add elő a tudásodat úgy, hogy az meggyőző legyen, és a lehető legmagasabb pontszámot érd el a szóbeli vizsgán.
 • Tulajdonképpen egyéni oktatást kapsz anélkül, hogy ki kellene mozdulnod otthonról. Nem pazarolod az idődet utazással, hanem otthonról, az íróasztalod mellől tudsz felkészülni a szóbelire egy gyakorlott vizsgáztató tanár segítségével. Vagyis egy házhoz menő magántanárt kapsz egy magánóra árának feléért.

Akik velem készültek, ezt mondták:

“A személyedben egy szuper tanárt ismerhettem meg! Köszönöm, hogy mindig biztattál – még akkor is, amikor pocsékul sikerült egy-egy szóbeli próbavizsga. Az elakadásaimon mindig átsegítettek a kedves mondataid. Szuperek voltak a kidolgozott szóbeli témakörök! Részletesek, alaposak, és nagyon jól jöttek a szóbeli vizsgán! A hidegháborút húztam, elmondtam az általad kidolgozott tételt, és maximum pontot kaptam! Nagyon hálás vagyok neked!” (Kaposi Judit – Debrecen)

“Kedves Vali! Nagyon jók voltak a kidolgozott szóbeli témakörök: lényegre törőek, alaposak, tanulhatóak. Nem volt benne semmi mellébeszélés. Nagyon sokat segítettek a próbafelelések, mert megértettem, hogy a szóbelin is mennyire fontos a források elemzése. Az is hasznos volt, hogy rámutattál: nem elég megtanulnom a tananyagot, de azt elő is kell tudnom adni. Szóval köszönöm azt a sok segítséget, amivel kísérted a tanulásomat!” (Kadocsa Dani – Miskolc)

Mibe kerül mindez?

 • 16 héten át heti két tétel
 • 4 skype-os próbavizsga
 • a nehéz tételek részletes kidolgozása (a legtöbb témakör 15-20 oldalas kifejtése)

A szóbeli csomag ára:  42.000 Ft

Ha nem akarod igénybe venni a 4 skype-os próbavizsgát, akkor 29.990 Ft-ért elviheted a 2019-es 30 kidolgozott témakört.

1 kidolgozott témakör ára: 1000 Ft

1 skype-os próbavizsga ára: 3000 Ft

Ha ezt 16 hétre lebontjuk, akkor ez 2.625Ft/hét. Ha belegondolsz, egy emelt szintű történelem érettségire felkészítő magántanár ára manapság 3500 forinttól kezdődik, és egyáltalán nem biztos, hogy találsz olyan magántanárt, aki látott már közelről emelt szintű történelem érettségit. (A történelem tanároknak csak egy kis része vesz részt az emelt szintű vizsgáztatásban!)

A szóbeli felkészítő csomagot bármikor megrendelheted, akár érettségi előtt pár héttel is. Amikor már zizegsz az idegességtől, akkor itt összefoglalva mindent egyben a kezedbe adok!

Rendeld meg most!

Ha kérdésed van, vagy valami nem világos a felkészítővel kapcsolatban, akkor írjál vagy hívjál bátran!
janosiv@freemail.hu vagy 30/622-6799