Ilyen volt a Habsburgok udvarhölgyének lenni

A filmek, regények alapján azt gondolhatjuk, hogy udvarhölgynek lenni buli volt: az ember lánya szép ruhákban pompázott, elcsacsogott a királyi fenségekkel, és nagyokat mulatott az udvari bálokon. A valóság nem volt ennyire fényes.

Természetesen az udvarhölgyek feladata volt a császárnékat elkísérni az utazásaikra, felolvastak nekik, szórakoztatták őket. Ám attól függően, hogy mennyire voltak intelligensek, rátermettek, egészen kivételes karriert is befuthattak, és hihetetlen befolyásra tehettek szert. A Habsburgok udvarhölgyének lenni valódi szakma, hivatás volt, és fizetség, végkielégítés és nyugdíj is járt érte.

Ki lehetett udvarhölgy?

Persze azért akárki nem kerülhetett be a császári udvarba! Előfeltétel volt a feddhetetlen származás és neveltetés. Csakis régi nemesi családok lányai lehettek udvarhölgyek, és fel kellett mutatniuk nyolc nemesi őst apai és anyai ágon is, amit az udvar szigorúan ellenőrzött. Az udvarhölgynek hajadonnak kellett lennie, és csak nagyon kivételes esetekben lehetett özvegy vagy férjezett. Ebből következett aztán, hogy a császári udvar egy hatalmas leányvásárrá változott, hiszen az udvarhoz bejáratos nemesi fiatalemberek ide jártak asszonyt választani. Ha egy udvarhölgy elkelt a házassági piacon, ki kellett lépnie a császári szolgálatból.

Erzsébet királynő (Sissi) még azt is kikötötte, hogy az ő udvarhölgyének magyar származásúnak, szépnek, erősnek és egészségesnek kell lennie, hogy el tudja őt kísérni a gyalogtúráira. Az ő jelöltjei még orvosi vizsgálaton is átestek mielőtt szolgálatba léptek volna.

A császári család “tagjává” váltak

Az udvarhölgyek a személyes közelség révén igen szoros kapcsolatba kerültek a császári családdal, és minden titok tudójává váltak. Sőt, voltak olyanok is, akik egyenesen beleszerettek a császári család valamelyik tagjába. Így járt például Chotek Zsófia grófnő, aki eredetileg Izabella főhercegnő udvarhölgye volt, és összeházasodott Ferenc Ferdinánddal. Persze óriási botrány lett a dologból, amikor a viszony kitudódott, hiszen Zsófia rangon alulinak számított. Ferenc Ferdinánd mégis kitartott választottja mellett, még úgy is, hogy a házasságukból származó gyerekeket Ferenc József kizárta a trónöröklésből.

A diszkréció az udvarhölgy legfontosabb jellemvonásai közé tartozott, hiszen ők bizalmasai voltak úrnőjüknek, jelen voltak a császári család legfontosabb családi és politikai eseményein. Mivel úrnőjükkel a legtöbb esetben baráti kapcsolatot ápoltak, rendszerint elmondták a véleményüket a politikáról, a politikai élet legfontosabb szereplőiről. Gyakran előfordult, hogy még a császár is kikérte a véleményüket. Így aztán udvarhölgynek lenni hatalmas befolyással is járt. Nem véletlen hát, hogy a nemesi családok versenyeztek azon, hogy kinek a lánya kaphatja meg a hőn áhított pozíciót.

Drága mulatság

Udvarhölgynek lenni nem csak megtiszteltetés, hanem drága mulatság is volt. Leveleikben a lányok gyakran panaszkodtak, hogy mekkora gondot jelent nekik a ruhatáruk folyamatos frissítése. Elvárták tőlük, hogy minden alkalomra a legújabb divat szerint legyenek öltözködve, és erre sajnos az udvari fizetés nem volt elég. Az udvarhölgyek családja számára tehát komoly anyagi terhet jelentett a lányuk alkalomhoz illő öltöztetése. Persze azért a császári fenségek is gyakran besegítettek: egy-egy névnapra, születésnapra, karácsonyra általában drága ruhát, ékszert ajándékoztak udvarhölgyeiknek.

Az udvar egy kalitka

A fényes, pompás ünnepségek és politikai befolyás mellett azért komoly árnyoldalai is voltak az udvari létnek. Például a szolgálat rendkívül megerőltető volt, magánéletre alig volt a lányoknak idejük, és napjaik minden pillanat árgus tekintetek kereszttüzében zajlott. Minden megnyilvánulásukat folyamatosan figyelték, méricskélték, megítélték. Többen panaszkodtak családtagjaiknak írt leveleikben, hogy mennyire nehéz nekik beleszokni a bécsi udvar szigorába, megfelelni az állandó követelményeknek. Nem egy udvarhölgy egyenesen kalitkának nevezte a császári udvart. Persze azért a lányok többsége végül beleszokott az udvari szolgálatba, és előbb-utóbb bizalmas, barátnői viszonyba került az úrnőjével.

Ha tetszett, örülök, hogy megosztod ezt a bejegyzést. Kövess a facebookon is, és biztosan nem maradsz le egyetlen bejegyzésről sem!

Készülj velem az emelt töri érettségire!

Készülj velem a töri érettségire videók segítségével!

Forrás: Gudula Walterskirchen:A Franci kissé illetlen volt

Hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük