Időutazás márpedig létezik! És te is kipróbálhatod!

Biztos te is álmodoztál már egy-egy történelmi nevezetesség előtt arról, hogy milyen jó lenne visszaröppenni az időben, és megnézni, hogyan éltek akkoriban az emberek. Nos, a dolog már nem lehetetlen, és néhány fiatalember egy egészen elképesztő projektet hozott létre, amelynek segítségével bárki Buda különböző ostromainak kellős közepébe kerülhet.

De jó lenne látni, ahogy a Lánchíd felrobban!

A történet úgy kezdődött, hogy két huszonéves srác arról beszélgetett egy-egy korsó sör fölött, hogy milyen érdekes lenni belecsöppenni mondjuk a budai vár 1945-ös ostromába. Vajon milyen lehetett, amikor a Lánchíd felrobbant? Aztán az egyiküknek eszébe jutott, hogy a dolog egyáltalán nem lehetetlen. VR-szemüveg segítségével be lehet lépni a virtuális valóságba. Elkezdtek hát ötletelni, és megszületett a projekt: be fogják mutatni a budai vár különböző ostromait egy séta keretében. Ha a látogató felteszi a VR-szemüveget, akkor egy háromdimenziós térbe kerül: bármerre fordul, 360 fokos szögben körülveszi a virtuális valóság. Vagyis az élmény pont olyan, mintha egy múltbéli jelenet kellős közepén lenne.

A fiúk tehát munkához láttak: üzleti tervet készítettek, befektetőket kerestek, VR-szemüvegeket vásároltak, és elkészítették 7 történelmi korszak animációját. Pár hónapnyi megfeszített munkával idén májusban megnyitott a VR Tours, amely városnézést kínál időutazóknak.

Amikor elvágtat mellettem egy huszár

Mivel az időutazás gondolata évtizedek óta engem is fogva tart, gondoltam, ezt azonnal látnom kell. Kurucz Márton operációs igazgató kísért el minket a túrára. Időutazásunk a Clark Ádám téren vette kezdetét. Amikor feltettük a kamerát, bedugtuk a fülhallgatót, 1243-be kerültünk. Tényleg egészen elképesztő élmény volt! Csak forogtam körbe: középkori emberek jöttek-mentek körülöttem, egy kovács kalapált valamit, a Dunán hajók érkeztek, és a hátam mögött Buda várának falai épültek.

Aztán elindultunk felfelé a várba, és félúton megálltunk, hogy megnézzünk két török kori várostromot. Az egyik 1541-ben történt, amikor Habsburg Ferdinánd seregei ostromolták a várat, és próbálták megszerezni Szapolyai János özvegyétől, Izabella királynétól, a másik pedig az 1686-as ostrom, melynek során végül kiűzték a törököt a várból. Amikor feltettük a kamerákat, katonák vettek körül minket, lőttek a Duna felől érkező ellenségre: puska- és ágyúgolyók fütyültek a fülünk mellett, katonák vágtattak el mellettünk. Mielőtt  feltettem a szemüveget, épp egy falnak támaszkodva néztem le a Dunára, a kamerát feltéve ugyanott egy szakadék nyílt meg előttem. Bár tudtam, hogy biztonságban vagyok, kis híján hátraléptem, nehogy a mélybe zuhanjak.

Az 1848-as ostromot már a Várból néztük. Ekkor Hentzi osztrák tábornok védte a várat, és Görgey csapatai ostromoltak. A kamerát felvéve, újabb ágyútűz fogadott, huszár vágtatott el mellettem, a Duna túloldalán pedig Pest házai füstölögtek. A túránk következő jelenetére a Sándor palota előtt került sor. Az 1896-os millenniumra érkezik a királyi pár: Ferenc József és Erzsébet királyné. A szemüveget feltéve a királyi párra várakozók között találtuk magunkat. A korabeli “biztonsági őrök” fegyverei szegeződtek ránk, miközben a királyi hintó elhaladt előttünk.

Ezután elkezdtünk lefelé sétálni, és a Lánchíd felett megállva tettük fel ismét a szemüveget. 1945 tele van, a hóesésben német és magyar  katonák vesznek körül minket, miközben Pest felől tankok érkeznek a Lánchídon keresztül. Körülöttünk lövések, robbanások, majd egyszer csak felrobban a Lánchíd. A szemüveget levéve örömmel konstatáljuk, hogy a híd a helyén, és a rommá lőtt épületeket azóta gyönyörűen újjáépítették.

Az utolsó állomásunk ismét a Clark Ádám tér, az időpont pedig 1956 októbere. A tömeggel együtt nézzük, ahogy a hatalmas vörös csillag a földre hull, majd a tömeg rohanni kezd be az alagútba, az emberek szétspriccelnek a szomszédos utcákba. Kicsit félelmetes dolog egyedül ácsorogni a téren, és várni azt a valamit, ami megrémítette a tömeget. És aztán megérkezik egy orosz tank. A ház ablakaiból Molotov-koktélokat dobálnak rá, és egy géppuska is lövi rendesen, míg fel nem robban a szovjet szörnyeteg. Kettős érzésekkel veszem le a szemüveget: jó dolog visszatérni a békés Budapestre, a napfényes valóságba, ugyanakkor sajnálom is, hogy véget ért a túra. Legszívesebben mennék még egy kört, és újranézném a jeleneket.

Kiknek ajánlott?

A cég alapvetően külföldi turistákat célozza be, ezt bizonyítja a jegyek magasabb árfekvése is. Ennek ellenére Márton arról mesél, hogy nagyon sok hazai vendégük van: történelmet szerető budapestiek, hazai turisták. Tervezik, hogy iskoláknak kínálnak majd alacsonyabb árfekvésű programot, szeretnék a fiatalokat is megismertetni ezzel a feledhetetlen történelmi élménnyel. Várnak családokat is. Számukra a következő hónapokban 30% kedvezményt kínálnak.

Mivel főként ostromjeleneteket láthatunk az animációkon, felmerül a kérdés, hogy hány éves kortól érdemes gyerekeket hozni a túrára. Azt azért le kell szögeznem, hogy a jelenetekben – bár lőnek körülöttünk, elesnek a katonák – nem látunk vért, sebesülést, sérülést. Azt gondolom, egy krimiben, filmben több durvaságot lát egy mai fiatal. Márton azt mondja, hogy 12 éves kortól szülői felügyelet mellett már egészen nyugodtan el lehet hozni a gyerekeket, de voltak már 10 éves látogatóik is, akik aztán nagyon lelkesen távoztak. Ahogy minden vendég. Mert elképesztő az élmény, hihetetlenül profi a megvalósítás! Őszintén ajánlom minden történelmet szerető felnőttnek és fiatalnak!

Készülj velem az emelt töri érettségire!

Kövess a facebookon is, ahol naponta újabb és újabb történelmi érdekességeket olvashatsz!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük