Érettségire készülni, és nem bedilizni

Emelt szintű érettségire készülni, és nem bedilizni, komoly kihívás. Ha viszont kihasználsz minden percet, beosztod az idődet, és képes vagy tartani magad a kitűzött tervekhez, akkor megspórolhatod magadnak a májusi elmebajt. Íme, néhány tipp az időbeosztáshoz.

megorulni

1. Készíts éves tervet!

Még mindig nem késtél le arról, hogy májusig beoszd az idődet. Ha előveszed a törikönyveket, és hetekre lebontod magadnak, hogy melyik hónapban, melyik héten meddig kell eljutnod a tanulásban, már nagyon sokat tettél azért, hogy sikeresen vedd az akadályokat. Írd be a naptáradba minden hétre, hogy mit kell megtanulnod a hét végére!

2. Készíts heti terveket!

Ha már tudod, hogy a hét végéig meddig kell megtanulnod a tananyagot, akkor nem lesz nehéz napokra szétosztani a megtanulandó leckéket. Ha ezt megteszed, emészthető, befogadható mennyiségre osztottad fel a tananyagot, ami erősen csökkentheti benned a feszültséget. Minden napra jelölj ki egy-két órát, amikor a történelem ismétlésével, tanulásával foglalkozol!

3. Tartsd magad a terveidhez!

Persze, néha közbejönnek váratlan dolgok, soron kívüli dolgozatok, szívzűrök, de azért amennyire csak lehet, tartsd magad a naptáradba beírt tervekhez! Ez akkor fog sikerülni, ha reálisan terveztél. Ha viszont teljesíthetetlen terveket készítesz a magad számára, úgy jársz, mint a szocialista ipar: tönkremész. Próbálkozz egy-két hétig, és figyeld, hogy mennyire reális az, amit kitűzöl, és ahol szükséges, módosíts a terveiden! Csak egyet ne tegyél: ne add fel a tervezést!

naploiras-2

4. Iktass be pihenést!

Amikor tervezel, akkor a naptáradba írd be a pihenésre, felöltődésre szánt időt is! Írd be, amikor a barátaiddal találkozol, sportolsz, szórakozol, de szabjál ezeknek is keretet! Ha úgy látod, hogy több a tanulnivaló mint az időd, akkor ezeket a tevékenységeket érdemes megvizsgálni, vajon honnan csíphetnél le egy kicsit. A diákok többsége inkább az alvásidőt kurtítja meg, mert azt hiszi, hogy pár óra alvással is beéri. Csakhogy fáradtan a tanulásod hatásfoka nem olyan mint kipihenten, és ezzel magadat csapod be.

5. Használj ki minden fölösleges félórát!

Vannak a napnak olyan időszakai, amikor két program között van egy lyukas félóránk vagy akár egy is. Ezek azok a percek, amelyekre úgy gondolunk, hogy ekkor már nem érdemes semmibe belekezdeni. Pedig ez is értékes idő, amit kihasználhatsz arra, hogy átolvasol egy leckét, átfutsz néhány adatot, nevet, évszámot. Érdemes kihasználni az utazással töltött időszakokat is.

waiting

6. Kezdd azzal, amit a legjobban utálsz!

Először mindig a nehéz, nemszeretem tantárgyakkal, feladatokkal kezdd a tanulást! Ezek azok a dolgok, amelyeket szeretünk a végsőkig halogatni. Kezdd ezzel, és utána már nem fog nyomasztani!

7. Találd meg a számodra legkedvezőbb napszakot a tanuláshoz!

Van, aki reggel, mások kora délután vagy éppen este, éjszaka szeretnek és tudnak tanulni. Keresd meg, hogy számodra melyik napszak a legalkalmasabb arra, hogy a legeredményesebben tanulj, és akkor vedd elő a törikönyvet! Az érettségi tantárgyakat mindig a saját „csúcsidődben” tanuld!

+1 Bízz magadban!

Bízz a saját képességeidben! Néha úgy tűnik, hogy a heti időbeosztásunk szinte megvalósíthatatlan, és ennyi mindent egyszerűen képtelenség teljesíteni. Ha azonban bízol magadban, és elhiszed, hogy meg tudod csinálni az eltervezetteket, akkor az így is lesz. Magad is meg fogsz lepődni, hogy mi mindenre vagy képes.

Készülj ONLINE AZ EMELT TÖRI ÉRETTSÉGIRE!

Készülj VIDEÓK SEGÍTSÉGÉVEL a töri érettségire! 70 kidolgozott, azonnal tanulható tétel!

Kategória: Felkészülés   Címke: ,

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük