Az emelt töri írásbeli előtti utolsó 7 jó tanács

Már csak egy hét van hátra az írásbeli érettségik megkezdéséig. Íme néhány utolsó jó tanács az emelt töri írásbeli vizsga előtt.

írásbeli vizsga1

  1. Aludd ki magadat előtte!

Eszedbe ne jusson a vizsga előtti napon éjszakába, hajnalba nyúlóan tanulni! Sokkal többet hozhatsz ki magadból, ha frissen, kipihenten írod meg az érettségit. Hidd el, több minden fog eszedbe jutni, ha pihent vagy, mint ha az utolsó pillanatokban próbálsz meg még információkat belepréselni az agyadba. Tehát kedd este tessék idejében lefeküdni!

2. Ezt vidd magaddal!

Szerda reggel a következő dolgokat pakold be a táskádba: atlasz (lehet kronológiát tartalmazó!) – az iskola nem tud biztosítani mindenkinek, tehát a te dolgod, hogy magaddal vidd  a sajátodat.

Az érettségi vizsgára szóló behívód + valamilyen személyazonosításra alkalmas okmány: személyigazolvány, diákigazolvány.

Legalább 3 darab kék színű toll. Kék, tehát nem piros, rózsaszín vagy lila! Nem használhatsz ceruzát, radírozható tollat és kihúzót, ezeket tehát fölösleges magaddal vinned. Viszont legyen nálad legalább 3 kék toll, mert egy ki fog fogyni, a másik folyni fog, és a harmadikkal tudsz majd írni.

Kaja, innivaló – mivel órákig a teremben fogsz ülni, vigyél magaddal valami olyan kaját, amivel nem zörögsz, nem zsírozod vagy morzsázod le a dolgozatodat.

3. Öltözz fel rendesen, és indulj el időben!

Nem kell kisestélyit öltened, de tiszteld meg a vizsgahelyzetet azzal, hogy normálisan felöltözöl. Fiúknak öltöny, lányoknak fehér blúz, sötét szoknya vagy nadrág.

És ami a legfontosabb: 8 előtt legalább 15-20 perccel érkezz meg! Egyrészt idő kell a tanároknak, amíg azonosítanak, leültetnek, másrészt neked sem mindegy, hogy a vizsga reggelét azzal kezded, hogy halálra idegeskeded magad, hogy odaérsz-e a vizsga kezdésére. Tehát: inkább legyél ott sokkal hamarabb, mint hogy lekésd a vizsgát, amire egy éve készülsz!

írásbeli vizsga 3

4. Írj olvashatóan!

A kezdésnél a feladatlapok mellé kapsz majd egy borítékot is. Fontos: mind a borítékra, mind a feladatlap összes oldalára az azonosító számodat kell majd felírnod. A nevedet nem!

Nagyon-nagyon fontos, hogy írj olvashatóan! Amit a javítótanár nem tud elolvasni, azt nem tudja értékelni. És mivel egy tanár átlagban 15-20 dolgozatot javít, nem fog kínlódni azzal, hogy a te macskakaparásodat elolvassa. Hiába jó a válaszod – áthúzza, mert olvashatatlan. Tehát vedd elő a legszebb gyöngybetűidet, és erőltesd meg magad!

5. Ellenőrizd a helyesírásodat!

Ez mindkét feladatlap esetén nagyon fontos! A tesztnél azért, mert hiába jó egy-egy válaszod, ha rossz helyesírással írod le Voltaire nevét, hiába jó a válaszod, nem kapsz rá pontot a rossz helyesírás miatt.

Az esszéknél pedig szintén pontlevonás jár, ha nem helyesen írsz. Itt nehezíti a helyzetet az is, hogy figyelned kell a megfogalmazás módjára is. Tehát további pontlevonás jár a nyelvhelyességi és stilisztikai hibák miatt is. Ezért azt javaslom, hogy minden esszét olvass végig egyszer úgy, hogy a helyesírásra figyelsz, és amiben bizonytalan vagy, azt ellenőrizd a teremben lévő helyesírási szótárban. Másodszorra pedig olvasd végig úgy, hogy figyelsz a stilisztikai, nyelvhelyességi hibákra!

6. Erre figyelj az esszéknél!

  • Ha hajlamos vagy elfeledkezni a tér-idő meghatározásáról, akkor a vizsga előtt írd ki magadnak egy papírra a vizsgán: tér-idő! És kezdd ezzel mindegyik esszét! Ha Magyarországról írsz, akkor is ügyelj arra, hogy határozd meg, hogy melyik időszakról van szó, és Magyarország ebben a korszakban melyik hatalmi tömbnek vagy birodalomnak volt a része. Például: “1867-1918 között Magyarország az Osztrák-Magyar Monarchia része”. Vagy 1920 után a trianoni határok közé szorított Magyarország…”
  • A forráselemzésnél nagyon fontos, hogy írd le, mit olvasol ki a forrásól, és abból vonjál le valamilyen következtetést. Sokat segítesz a tanárnak, ha leírod: “ahogy az első forrásban olvashatjuk…”. Így a tanár tudja, hogy akkor te most forrást elemzel. Nagyon lényeges, hogy minden egyes forrásról írjál valamit! Figyelem! Nem csak a szöveges forrás forrás! Írni kell a képről, karikatúráról, grafikonról, táblázatról, térképről is!
  • Összefüggések! Az eseményeket alakító tényezőknél nem jár pont arra, ha adatokat olvasol ki az atlaszból! Arra jár pont, ha fontosabb összefüggéseket írsz le. Ez különösen lényeges lesz az új típusú komplex esszénél!
  • Feladatmegértés: nagyon fontos, hogy figyeld meg az esszé kérdését! Ha a reformkori gazdasági változásokat kérdezik, teljesen fölösleges az országgyűlések fontosabb törvényeiről, témáiról írnod. Nem hogy nem segítesz magadon ezzel,hanem pontokat fognak levonni a feladatmegértés szempontjánál. Tehát a kamuzás, mellédumálás pontveszteséggel jár!

készülés

7. Kezdj el készülni a szóbelire!

Az írásbeli másnapjától kezdj el készülni a szóbelire! Nem viccelek! A 30 témakört körülbelül 120 tételre lehet lebontani. Ebből bármelyiket is húzod, arról legalább 15-20 percet kell majd értelmesen beszélned. Akkor is, ha a tankönyvedben az adott témáról 3-4 sor van. A te feladatod, hogy felkészülj a lehetséges tételekre – még akkor is, ha a tankönyvben erről nem sok minden van. Tehát: az alap a 4 gimnáziumi tankönyv, de ez még egyáltalán nem elegendő a 80-90%-os szóbeli vizsgához. Figyelem! A kidolgozott szóbeli tételekként kiadott könyvek sem!

Nézd meg, hogyan segíthetek neked, hogy biztosra menj a szóbelin!

 

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük