A legdurvább hiba, amit az érettségire készülők elkövetnek

Sokféle hibát elkövethet egy vizsgára készülő diák, de van közülük egy, ami mindent visz. Ha ezt elrontod, akár meg is bukhatsz az emelt töri érettségin.

vizsga

Ezt gondolják

Nagyon sok diák még januárban is azon gondolkodik, hogy melyik tantárgyból tegyen emelt szintű vizsgát. Osztanak, szoroznak, számolgatják, hogy melyik tantárgy jár a legkevesebb tanulással. Ha még azon gondolkozol, hogy a törit válaszd-e, olvasd el ezt a cikket!

Mások már szeptemberben is tudják, hogy történelemből fognak emelt szintű vizsgát tenni, de úgy gondolják, hogy annyira gyorsan és hatékonyan tanulnak, hogy elegendő, ha a második félévben, esetleg márciusban, áprilisban nekiállnak tanulni. Ők azt hiszik, hogy a vizsgára készülés egy különálló feladat, amit meg lehet oldani pár hét alatt.

Ha már egyetemista vagy, akkor sokszor valóban nincs más lehetőséged, mint hogy pár hét alatt több ezer oldalt megtanulsz. Csakhogy az emelt töri érettségi nem „egyetemi” típusú vizsga, amit kampányszerű tanulással meg lehet oldani. Itt esszét kell írnod, alapvető tényeket, összefüggéseket készség szinten kell ismerned. Be kell gyakorolnod a feladattípusokat. Ez nem fog menni pár nap alatt. Vizsgáztatóként sajnos nagyon jól látom az írásbeli dolgozatokon, hogy melyiket írta egyetemista, és melyiket középiskolás diák, aki begyakorolta a feladattípusokat. Nem az egyetemistáé a jobb dolgozat.

konyvek

További akadályok

Ha végzős gimnazista vagy, millió dolog téríthet el a tanulástól. Készültök a szalagavatóra, meg kell szerezni a legszebb ruhát, betanulni a táncot. Minden tanár elvárja, hogy az ő órájára maximálisan felkészülj. A matek és magyar tanár iszonyat mennyiségű házi feladattal bombáz benneteket, mert ebből is kell érettségizni. Egyébként meg lehet, hogy családi gondjaid vannak, eleged van a szüleidből, akik folyton azzal nyúznak, hogy tanulj, mert a jövőd múlik rajta. Az is lehet, hogy szerelmes vagy, de a választottad feléd se néz, vagy éppen problémák vannak a kapcsolatoddal. Így aztán a tanulásra szánt időd nagy részében gondolkodsz vagy álmodozol, esetleg a facebookon lógsz, és várod, hogy rád írjon a „fontos személy”. Szóval nem könnyű végzős gimnazistának lenni. Kinek van így ideje az emelt töri érettségire készülni?

A photo by Steinar La Engeland. unsplash.com/photos/GwVmBgpP-PQ

Készíts egy tervet!

A gond csak az, hogy a hónapok villámsebesen elrepülnek, olyan gyorsan telnek, hogy egyre nő a gyomrodban a szorítás, hogy tanulni kéne, de fogalmad sincs, hogy mikor, mert annyi mással is foglalkoznod kell. A szorongás minden eltelt héttel egyre nagyobb lesz, és a végén már olyan ideges leszel, hogy ettől nem tudsz tanulni és jól teljesíteni.

Hogy megakadályozd ezt az ördögi kört, azt javaslom, hogy kezdj el tanulni már most októberben! Készíts egy tervet! Nyisd ki a töri könyvedet a tartalomjegyzéknél, és a tanulnivalót oszd be hónapokra és hetekre! Írd le a tervedet heti beosztásban, és tedd ki a szobád falára! Ezzel még nem végeztél! Most jön az a lépés, hogy a jövő hetedet átnézve, beírod a naptáradba, hogy melyik nap mit fogsz megtanulni az arra a hétre kijelölt tananyagból. Írd be a naptáradba, és próbáld tartani magadat ehhez a napirendhez!

A photo by Liz Weston. unsplash.com/photos/PJzc7LOt2Ig

Ezt nyered vele

A módszer hallatlan előnye, hogy ha már év elejétől kezdve rákényszeríted magadat a rendszeres tanulásra, akkor úgy fogod érezni, hogy a dolgok irányítása a te kezedben van, és látni fogod, hogy fokozatosan fogy a tanulnivalók listája. A legnagyobb nyereség pedig az, hogy a tanév vége felé elégedetten és magabiztosan megállapíthatod, hogy te mindent megtettél a jó vizsgaeredményért. És hidd el, ez a magabiztosság meg is fog látszani az eredményeden.

 

Ha szeretnél egy mintát kapni a tananyag felosztásához, olvasd el az Emelt töri ABC című könyvet!

Ha szeretnél egy vizsgáztató tanárral együtt készülni hétről hétre, még megteheted, hogy csatlakozol az online emelt töri felkészítéshez.

Kategória: Felkészülés   Címke: ,

Hozzászólások

  • Egyszerű és nagyszerű, megmondom neked Å‘szintén én is szoktam gasztroblogger létemre porból spagettiszószt készíteni, van a Knorrnak egy négysajtos spagetti porja, amit imádunk. Sajnos otthonra nem tudnék négyfajta sajtot vásárolni, mert csillagászati az áruk.Ilyen bolognai félét én is szoktam készíteni ugyanúgy mint te most, csak fokhagymát is teszek bele.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük