Őrült női kalapok a középkorból

Ha azt hiszed, hogy csak manapság kell megszenvedni a női szépségért és jólöltözöttségért, olvasd el, milyen kényelmetlen kalapcsodákat viseltek középkori ősanyáink!

lady Beatrice

Szarvak a fejen

Az egyik legfurcsább középkori fejfedőt márványba faragták: Lady Beatrice, Arundel 12. earljének feleségét ábrázolták egy furcsa, leginkább szarvasagancsra hajazó kalappal. A márvány síremlék az angliai Arundel templomában található, a hölgy síremlékén. Szegényre most már mindig így emlékezünk…

Ezt a fajta fejfedőt cornette-nek nevezzük, és sokáig megőrződött ez a fajta divatfurcsaság, méghozzá egyes apácarendek fejviseletében. Úgy tűnik, az apácák konzervatív ízlése meglepő módon választotta ki a legfurcsább kalapkölteményt, és ragaszkodtak is hozzá igen sokáig.

Ezzel a fejdísszel bizonyára nem volt könnyű közlekedni a középkori házak, kastélyok keskeny ajtóin keresztül.

apáca

Varázslósüveg

A 15. század azonban újítást hozott. Úgy döntöttek a hölgyek, hogy az agancsokat viseljék ezentúl a férfiak, ők bizony áttérnek a varázslósüvegre. Legalábbis a következő 50 évben népszerű hennin a leginkább erre hasonlít. Az ominózus darabot eleinte csak a nemesasszonyok viselték hosszú lelógó fátyollal a tetején. Később aztán átvették az alsóbb rétegek is, és őrült verseny kezdődött a fátyol hosszúsága ügyében. Végül a hatóságok rendelettel voltak kénytelenek véget vetni az őrült versenynek, és leszögezték, hogy a polgárasszony fátyla derékig érhet, a nemesasszonyé a sarkát verdesheti, az uralkodóházbeli hölgyeké pedig seperheti a földet. Nekik különben is volt pénzük arra, hogy megvegyék a méregdrága textilt.

A hennin kétféle lehetett: fagyitölcsér alakú, illetve csonka kúp formájú. A magasságuk 30-90 centiig terjedhetett. A kérdés már csak az, hogyan maradt fenn a hölgyek fején ez az alkotmány. Na, itt jön a dolog kényelmetlen része: drótvázzal rögzítették a homlokukhoz, néha a fülük mögé. Hogy kicsit kényelmesebb legyen, és elfedjék a drótot, beborították színes, drága textillel. A hajukat általában betuszkolták az egész alkotmány alá.

középkori fejdíszek

Kopaszodó asszonyok?

hennin

Ha régi kódexek képeit nézegetjük, felvetődhet a kérdés, hogy miféle genetikai furcsaság, hogy a középkori nőknek kivétel nélkül magas a homlokuk (vagy erősen kopaszodnak). Persze itt sem a genetikáról van szó, hanem arról, hogy a 15. század ízlése szépnek találta a magas homlokot, ezért a nők kiborotválták, vagy egyenként kitépkedték a homlokukból a hajukat, hogy elérjék az ideális homlok magasságot. Szerencsére az 1490-es évek táján megszűnt a hennin divatja, és a reneszánsz eszméi itt is a természetesség irányába hatottak. A következő évszázadban a nők legfőbb ékességének a gyönyörű, dús, magasra tornyozott hajat tartották, és a kalapok kora leáldozott. Egy időre.

Nézd meg, hogyan készülhetsz velem ONLINE az emelt töri érettségire!

Készülj velem a töri érettségire VIDEÓK SEGÍTSÉGÉVEL!

Kategória: Divat   Címke: ,

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük