A történelem tanítását nem lehet elég korán kezdeni

Azt gondolom, hogy a gyerekekben a történelem iránti szeretet kialakítását nem lehet elég korán elkezdeni. Már egészen kicsi korban, akár mesekönyvek formájában is el lehet kezdeni az érdeklődés felkeltését. Erre mutatok most egy szuper lehetőséget!

Wéber Anikó Hanga régi karácsonyai című mesekönyve az egyik legkiválóbb lehetőség arra, hogy már egészen kicsi korban, akár óvodás vagy kisiskolás korban “megfertőzzük” a gyerekeinket a történelem szeretetével.

Hanga, a hópihe, minden évben karácsonykor lehull a földre, és bekukkant a házak ablakán. Mivel őt tér és idő nem korlátozza, képes arra, hogy az egyik évben Gödöllőn landoljon, és megismerkedjen a Mária Valéria főhercegnővel, a császári család karácsonyi szokásaival. A következő években Pesten ér földet, bekukkant az Andrássy család kastélyába, Szendrey Júlia otthonába.Máskor pedig egy falu tornyán landol, és Hanga tapasztalatai alapján megismerkedünk a régi falusi betlehemezéssel, karácsonyi hiedelmekkel, népszokásokkal.

A hópihe kalandjain keresztül a kicsi gyerek mesés formában észrevétlenül szívja magába a karácsonyok történetét, megismerkedik a különböző korok szokásaival, lakberendezésével, öltözködésével, társadalmi viszonyaival. Az ismeretek bővítését Keszeg Ágnes gyönyörű, korhű illusztrációi segítik.

Ha Mikulás és karácsony közeledtével azon gondolkozol, mit vegyél a gyerekednek, unokádnak, Wéber Anikó könyve kitűnő és nagyon igényes választás! (A könyvet a linkre kattintva meg is tudod vásárolni.)

A szerzőről: Wéber Anikó magyar szakos tanár, író, újságíró (a Nők Lapja Psziché című újságban találkozhatsz az írásaival). Számtalan nagyon sikeres gyerekregény szerzője. Olyan témák foglalkoztatják mint az iskolai kiközösítés (Az osztály vesztese, El fogsz tűnni), vagy a történelem érdekes, élvezetes, történelmi regény formájában való bemutatása (Az ellenállók vezére).

Kategória: Életmód   Címke:

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük