A 2024-es emelt töri írásbelik javításának tapasztalatai

Ezt akkor is érdemes elolvasnod, ha csak egy-két év múlva fogsz emelt szinten érettségizni történelemől….

1. A tesztben a tulajdonneveket és a fogalmakat csak tökéletes helyesírással fogadhatjuk el. Bár minden teremben ott a helyesírási szótár, kevesen sétálnak ki érte, és keresik ki a Német-római Császárságot. Ezt idén szinte mindenki hibásan írta. Gyakori hiba volt még a Habsburg Birodalom kötőjellel, és a románokat is sokat nagybetűvel írták. Hiába jók ezek a válaszok, a vizsgázó nem kapott rá pontot… Érdemes megtanulni helyesen írni, vagy legalább a szótárt használni.

2. Hasonló probléma jelentkezett, amikor az 1945 utáni pártok nevét kellett beírni egy táblázatba. Hiába írta a diák jó helyre, ha képtelen volt helyesen lemásolni a két sorral feljebb lévő párt nevét, nem kapott rá pontot…

3. Az egyik rövid esszé kapcsán derült ki számomra, hogy a 17 vizsgázó közül, akiknek a dolgozatát javítottam, csak egynek volt fogalma arról, hogy mi az a hadikölcsön…

4. A komplex esszék esetében a diákok nagy többsége az összehasonlítót választotta, és ezzel nagyon melléfogott. Sokkal könnyebb megírni a korszakokon átívelő esszét. Az összehasonlító esszé esetében két összehasonlító állítást kell tenni. Erre csak az képes, aki átlátja a két korszakot, tud általánosítani, látja az összefüggéseket. Vagyis a diákok 1%-a.

5. Az összehasonlító esszé esetében a két uralkodó dátumát a többség rögzítette, de a teret nem. Erről egy magyar témájú esszénél nagyon könnyű megfeledkezni. Sokan úgy gondolják elintézni a tér meghatározását, hogy leírják Magyarország nevét (amit ráadásul a történelmünk során általában nem így hívtak….). Ez nulla pont. Külön kellett volna rögzíteni Károly Róbert esetében egy helyet (Pl. Visegrád, Nápoly) és egyet Mátyás esetében (Pl. Visegrád, Prága, Buda, Délvidék, Bécs stb.) Erről a diákok többsége megfeledkezett, és ezzel rögtön 4 pontot el is veszített.

6. A legszebb mondat, amit idén olvastam: „Gorbacsov lebontotta a Vaskaput.”

A tanácsom: az írásbeli előtt legalább egy fél évvel meg kell tanulni esszét írni, forrást elemezni, majd ezeket egy vizsgáztató tanárral kijavíttatni. Ebben segít neked a www.emelttortenelem.hu írásbeli vagy komplex csomagja.

Ha szükséged van az idei kidolgozott emelt szóbeli témakörökre, kattints a linkre!

Kategória: Felkészülés   Címke:

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük