Szexuális zavarok a királyi ágyban

A szexuális élet, ami számunkra a legszemélyesebb magánügy, egy király esetében nyilvánvaló közügy volt. Egyetlen herceg vagy hercegnő sem rendelkezett a saját testével, az mindenestül a dinasztia és az állam tulajdona volt. Ugyanis az állam biztonsága függött attól, hogy képesek-e életrevaló utódokat nemzeni. Sajnos gyakran előfordult, hogy erre képtelenek voltak…

királyi ágy

Sok uralkodói házasság futott zátonyra a férj impotenciája vagy a feleség meddősége miatt. Bármelyik fél volt is a „bűnös” a dologban, a királyi pár terméketlenségét a feleség hibájának tartották, mivel a férj impotenciájára a legritkább esetben derült fény. Ha pedig mégis, akkor azt szemmel verés következményének tartották.

A királyi pár terméketlenségének legsúlyosabb következményét VIII. Henrik esetében alaposan ismerjük: néhány feleség meggyilkolása és az anglikán egyház megalapítása. De volt arra is példa, hogy a dinasztia kihalása miatt sok évig húzódó háború lett a következménye az ágybéli teljesítő képtelenségnek.

 

Traumatizált gyerekkor

A királyi gyermekek nevelési módszerei bőséges anyagot szolgáltatnának egy traumákról és szexuális zavarokról szóló több napos pszichiátriai és pedagógiai konferencia számára. Szegény XIII. Lajos egy bővérű apával (IV. Henrik) és számtalan idióta nevelővel volt megverve, akik folyton arra figyelmeztették az óvodáskorú királyfit, hogy egyszer majd feleségül kell vennie a spanyol infánsnőt, és gyereket kell neki csinálnia. Szegény kisfiú rémülten sikoltozta, hogy ő semmi ilyesmit nem akar. Mindennek tetejében a dajkái azzal riogatták, hogy ha megengedi, hogy bárki is a fütyijéhez nyúljon, akkor le fogják vágni.
Ennek aztán az lett a következménye, hogy amikor IV. Henriket 1610-ben meggyilkolták, az akkor csak kilencéves, kissé már zavarodott Lajos került a trónra. 1614-ben aztán a terveknek megfelelően megházasították a szintén csak 13-14 éves spanyol hercegnővel, Ausztriai Annával.

XIII. Lajos

Az elfuserált nászéjszaka

Az előzmények ismeretében nem csoda, ha a gyerekek nászéjszakája katasztrofálisan sikerült. Az egész napos ünnepségek után az ifjú király leginkább aludni és nem szexelni vágyott, ráadásul az udvari etikett szerint mindenki ott sürgölődött körülötte. A hálókamrájában egy seregnyi udvaronc várta, és sikamlós történetekkel szórakoztatták, hogy felébresszék benne a vágyat. A szerencsétlen királynő sem járt jobban, őt egy csapat vihorászó udvarhölgy meztelenre vetkőztette, és ágyba dugta. Ezután jött Lajos mamája, hogy figyelmeztesse gyermekét férji kötelességeire, és kézen fogva átkísérte a 13-14 éves Lajost a feleségéhez.

Hogy a két szerencsétlen tini mivel töltötte az ominózus éjszakát, nem tudjuk pontosan, de két óra múlva Lajos hivatalosan is közölte a kint várakozókkal, hogy a nászt elhálták (szerinte kétszer is), és átadta a lepedőket az anyakirálynőnek és a spanyol követnek vizsgálatra. Ők pedig megállapították, hogy a két birodalom egyesülése megtörtént.

Valójában a házasságot a hagyományos értelmében nem hálták el, és erre lehet következtetni abból is, hogy Lajost annyira sokkolta a nászéjszaka, hogy ezután négy évig nem volt hajlandó a feleségével hálni. A királyi udvar pedig hiába várta, hogy Ausztriai Anna a terhesség legcsekélyebb jeleit produkálja.

Ausztriai Anna

A királyi udvar aggódik

Néhány eseménytelen év után mindkét királyi udvarban aggódni kezdtek. Az udvari gyóntatópap kötelességének érezte, hogy minden adandó alkalommal figyelmeztesse őfelségét királyi és férji kötelességeire, de hiába. A miniszterek még azzal az ötlettel is előálltak, hogy a fiatalembernek talán először egy szeretőt kellene találni, aki bevezeti őt a hálószoba titkaiba. Lajos azonban állhatatosan őrizte szüzességét. És ez talán így is maradt volna örökre, ha a mostohatestvére, Vendome kisasszony meg nem házasodik.

A kukkoló

Lajos 1619-ben ott állt az ifjú pár nászágya mellett, és végignézte, miként hálják el húga házasságát. A hercegnő az aktus után odafordult királyi bátyjához, és megjegyezte: „Sire! Csinálja ugyanezt a királynéval, és akkor minden rendben lesz.”

És amit anyai, gyóntatói buzdítással, elméleti magyarázatokkal nem sikerült elérni, a gyakorlati oktatás elérte. Másnap a királyi házaspár boldogan – és már mint igazi férj és feleség – kelt ki a közös ágyból. Pár évnek azonban így is el kellett telnie, amíg a királynő várandós lett. 1622-ben aztán megtörtént ez is, és Lajos boldogan számolgatta a napokat, ami még a szülésig hátra volt.

Csakhogy a királyné néhány barátjával és udvarhölgyével a Louvre folyosóin kergetőzött, és elesett, majd nemsokára elvetélt. Lajos magánkívül volt a dühtől, és száműzte a királyi játszótársakat.

Végül aztán néhány év múlva siker koronázta a királyi nászt, és Ausztriai Annának sikerült világra hoznia egy kisfiút, a későbbi XIV. Lajost, a Napkirályt.

KATTINTS A LINKRE!

Készülj ONLINE az emelt töri érettségire!

Készülj a töri érettségire VIDEÓK SEGÍTSÉGÉVEL!

Ha nem akarsz lemaradni a legújabb történelmi érdekességről, ne felejtsd el lájlolni a facebook oldalunkat!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük