Misztikus gyilkosság a századfordulós Bécsben

Ha szereted a Monarchia világát és a krimit, akkor Frank Tallis: Gyilkos illúziók című könyvét kedvelni fogod. Adva van egy megoldhatatlannak tűnő gyilkosság, cseppnyi miszticizmus, pszichoanalízis, egy detektív és rengeteg gyanúsított. A helyszín pedig a századfordulós Bécs, macskaköves utak, omnibuszok, kávéházak és a hamisítatlan bécsi fekete.

A könyv szerzője, Frank Tallis, Londonban élő klinikai szakpszichológus, aki a tudományos munkássága mellett kikapcsolódásként kezdett krimiket írni. A Gyilkos illúziók című könyve egy sorozat első részeként jelent meg magyar nyelven.

A történet

A történet 1902-ben játszódik: egy bezárt szobában holtan találták Charlotte Lövenstein kisasszonyt, az ismert médiumot. A helyzetet nehezíti, hogy a boncolás során kiderül, a hölgyet lelőtték, jól látszik a bemeneti seb, ám a lövedék hiányzik. Bécsben misztikus, démoni gyilkosokról kezdenek suttogni, és a császári udvar is érdeklődik a gyilkosság iránt. Oskar Reinhardt felügyelő szorult helyzetében bevonja a nyomozásba barátját, Liebermann pszichiáter doktort, aki Freud lelkes tanítványa. A doktor lélek- és emberismerete révén olyan dolgokat is észrevesz, ami elkerüli a rendőrség figyelmét. Nem mesélem tovább, hátha kedvet kapsz a krimi elolvasásához.

Hangulat

A könyv stílusa igen olvasmányos, remekül lehet vele haladni: könnyed, kikapcsol, és végig izgalmas marad. A cselekmény pergését a párbeszédek biztosítják, ugyanakkor bepillantást nyerhetünk a szecessziós Bécs hétköznapjaiba. A szereplőket követve ellátogathatunk néhány korabeli kávéházba, elandalodhatunk a két főszereplő által játszott zenén. (A detektív és professzor barátja ugyanis lépten-nyomon Beethovent, Schumannt, Schubertet, Bachot játszik, előtte-utána pedig tömik magukba a jobbnál jobb süteményeket.) A könyv lapjain – ugyan csak mellékszereplőként – de felbukkan Freud is, megismerhetjük Liebermann doktor egyik “hisztériás” nőbetegét, akit a professzor hatásosan gyógyít a legújabb módszerrel, a pszichoanalízissel.

A kötet kiváló olvasmány lehet a strandszezonra: könnyed kikapcsolódást jelent, feltéve, ha nem bosszantod fel magad a számtalan szerkesztési és helyesírási hibán. Ha viszont megkedvelted a korszakot, akkor ajánlom még figyelmedbe a Magistra Kiadó által megjelentetett Monarchia-krimik két további kötetét is.

Készülj velem az emelt töri érettségire!

Kövess a facebookon is, és biztosan nem maradsz le egyetlen új bejegyzésről sem!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük