Lenin nőügyei, amiről a szocializmusban nem beszéltek

A szocializmus évei alatt Leninről csak a legnagyobb tisztelettel és megbecsüléssel lehetett írni. Fel sem merült senkiben, hogy a nagy vezér magánéletét firtassa. Pedig lett volna mit! Vlagyimir Iljics – a szocialista erkölccsel össze nem egyeztethető módon – két nővel élt együtt. Egyszerre. Hármasban.

Nagyezsda, a hivatalos feleség

Köztudott, hogy Vlagyimir Iljics felesége Nagyezsda Krupszkaja volt. A fiatal lány igen korán Lenin rajongói köréhez tartozott. Amikor a férfit három évre Szibériába száműzik, a Nágya egyszer csak váratlanul megjelenik nála. Lenin épp egy vadászatról tért haza, amikor a parasztházban bérelt szobája ablakában fényt lát. Azt hiszi, hogy betörők dolgoznak nála, ám – meglepetésére – Nágyát találja a szobában. A fiatal lányt – ugyanabban az ügyben, mint Lenint – szintén elítélték és száműzték, ám ő kérvényezte, hogy Vlagyimirral együtt tölthesse a száműzetés éveit. Nágya azzal a feltétellel kapott utazási engedély, hogy Szibériában férjhez megy. A lány anyjával együtt érkezett meg Leninhez, aki kész helyzet elé állítva beleegyezik a házasságba.

Nagyezsda tipikus szláv nő világos szemekkel és hajjal. Nem egy kimondott szépség. Puritán módon öltözött szikár tanítónő, aki idősebbnek tűnik a koránál, ráadásul Basedow-kórban szenved, amelynek jellegzetes tünetei a dülledt szemek, a testsúlyproblémák és időnként pszichés zavarok. Leninre nincs túl nagy hatással, de a nő kitartása, hűsége, ragaszkodása meghatja Vlagyimirt. Mézesheteiket a jeges tundrán töltik. A szexuális kapcsolatukat megöli Szibéria, ráadásul az asszony betegsége miatt gyermekük sem születik, de életre-halálra szóló cinkosság alakul ki kettőjük között. Lenin soha többé nem akar megválni a nőtől, aki hajlandó volt utánajönni a száműzetésbe.

Az utazó házaspár

A száműzetés letelte után a házaspár Nyugat-Európába megy: Svájcban majd Párizsban laknak. Nágya Vlagyimir jobbkeze, a feladatok nagy részét átvállalva segíti férje tevékenységét. Nagyezsda újságot alapít Munkásnő címmel. Célja, hogy ráébressze a nőket, hogyan élhetnek teljesebb életet. Lapjában a marxista tanok mellett helyet kapnak életvezetési tanácsok, lakberendezési és gyereknevelési ötletek, a legújabb frizura- és sminktrendek is. A lap meglepő módon hamar népszerűvé válik. Leninnel kettesben egyetlen témájuk:a forradalom.

A másik nő

Párizsban tűnik fel az életükben Inessza Armand. A hölgy házas, férje Alexander Armand igen sok mindent eltűr. Például azt, hogy a felesége halálosan beleszeret és viszonyt folytat Vlagyimir Armanddal – Alexander testvérével. A férj még arra is hajlandó, hogy a házát öccse és a felesége rendelkezésére bocsátja. Vlagyimir azonban hamarosan meghal tbc-ben, és Inessza Párizsban bánkódik utána – egészen addig, míg meg nem ismeri Vlagyimir Iljics Lenint. A marxista vezér figyelmét azonnal felkelti a melankolikus, előkelő benyomást keltő hölgy, aki a magabiztosságával első pillantásra magába bolondítja. Lenin már aznap este randevúzni hívja. Inessza hamarosan Leninék közelébe költözik két gyerekével, sőt Nágya és Inessza is megismerkednek. A két nő között féltékenység helyett barátság szövődik: ugyanabban az ügyben hisznek, és ugyanazt a férfit szeretik. A Lenin körül ellátott feladatok egy életre összekötik őket. Nágya intézi az oroszországi aktivistákkal folytatott levelezést, a több nyelven beszélő Inessza pedig az Európa-szerte működő kommunista csoportokkal tartja a kapcsolatot. Nágya sokat törődik Inessza gyermekeivel is.

Hármasban

Bár Nágya 1911-ben felajánlja Leninnek, hogy félreáll, a férje nem hagyja elmenni. Nágya pótolhatatlan az életében, ismeri minden rezdülését, közös az ideológiai meggyőződésük. Lenin számára ő a biztos háttér, Inessza inkább a férfi hiúságát legyezgeti, és legelemibb vágyait elégíti ki. Vlagyimir meggyőzi Nágyát, hogy élete végéig mellette marad, a felesége cserében fogadja el férje szeretőjét. Ettől kezdve hat évig élnek szerelmi háromszögben. Később együtt költöznek Krakkóba, majd ismét vissza Svájcba, és együtt szállnak fel 1917 tavaszán arra a bizonyos leplombált vasúti kocsira, ami visszaszállítja őket Oroszországba. Lenin ragaszkodott hozzá, hogy mindkét asszonya vele legyen, amikor a forradalom élére áll. Együtt élnek a Kreml falai között is, miközben a Szovjetunió megalakításán fáradoznak.

Az 1920-as években mindannyian betegeskednek. Nágya folyamatosan küzd az alapbetegségével, Lenint egy merényletben megsebesítik, amiből nemigen épül fel, Inessza pedig belefárad a politikai munkába, és az idegkimerültség jelei mutatkoznak rajta. Lenin Szocsiba küldi pihenni a nőt, ahol az kolerában megbetegszik és meghal 1920 őszén. Lenin összeroppan, Nágya és Inessza férje, Alexander is mélyen gyászol.

Nágya és Sztálin

1921 májusában Lenin agyvérzést kap. Betegsége idején titkárnők hada segíti a munkáját. Amikor már érzi, hogy közel a vég, levelet diktál a kongresszusnak, afféle politikai végrendeletet, amelyben kifejti: “Főtitkárként Sztálin elvtárs roppant hatalmat összpontosít a kezében, és nem vagyok biztos benne, hogy hatalmával kellő körültekintéssel bánik. Azt javaslom az elvtársaknak, hogy távolítsák el a posztjáról.” A levelet Lenin halála esetén kizárólag Nagyezsda bonthatja fel, de Sztálin felesége – Lenin titkáraként – tökéletesen tisztában volt a végrendelet tartalmával. Valamit kezdhetett az információkkal, mert Sztálin hamarosan Nágya tudtára adta, hogy mire számíthat a férje halála után. Nem csak azzal fenyegeti, hogy bíróság elé citálja, de azt is felveti, hogy ha nem húzza meg magát, akkor az utókor számára Leninnek egy másik özvegyet kreál. Végül ott és akkor nem lett ebből az összetűzésből botrány, ám 1938-ban a tömeges kivégzések idején , amikor Nagyezsda a régi elvtársak számára kegyelmet kér, Sztálin ordítva távolíttatja el az irodájából, majd 1939 februárjában, amikor Nágya a 70. születésnapját ünnepli, Sztálin tortát küld neki. Az este folyamán Nágya görcsöl, a tünetei mérgezésre utalnak, és másnap reggelre meghal. A temetésen Sztálin viszi a hamvait tartalmazó urnát…

Készülj ONLINE az emelt töri érettségire!

Készülj VIDEÓK SEGÍTSÉGÉVEL a töri érettségire!

Kövess a facebookon is, és biztosan nem maradsz le egyetlen érdekes bejegyzésről sem!

Forrás: Diane Ducret: Hírhedt diktátorok asszonyai

Hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük