Így nyaraltak az ókoriak

Hajlamosak vagyunk azt gondolni, hogy a nyaralás és a turizmus a 20. vagy esetleg a 19. századi emberek kiváltsága volt. Valójában a pihenés, gyógyulás vágya, az ismeretlen tájak iránti kíváncsiság egyidős az emberiséggel. És természetesen már az ókori görögök és rómaiak is jártak nyaralni, elindultak megnézni saját koruk „antikvitását”.

római nyaralás

Nehéz elképzelni innen Magyarországról, hogy vajon miért vágyakoztak el a görögök onnan, ahová ma a fél világ nyaralni jár. Pontosan azért indultak el, amiért egy budapesti sem éri be a Duna-parti panorámával. Megszokták, és máshova vágytak. Például Egyiptomba piramisokat nézni, tevegelni, sétálni a bazárba. Ezt persze csak az igazán gazdagok engedhették meg maguknak, akik ki tudták fizetni az utat. A köznép „belföldön” nyaralt.

Olimpia

A leghíresebb és leglátogatottabb helyek közé tartozott Olympia, elsősorban a négyévente rendezett olimpiai játékok idején. A verseny előtt hírvivők járták be a vidéket, és minden férfit meginvitáltak a jeles eseményekre. (Nők be sem tehették a lábukat a játékokra!) Olympia a játékok idején egy felbolydult méhkashoz hasonlított: Hellas minden tájáról érkeztek ide vendégek. Olympiában komolyan kiépült infrastruktúra fogadta az érkezőket: fogadók, fürdők, kocsmák, örömlányok. A sportolók számára szabályos hotelt (Leonidaion) építettek.

epidaurus-596233_960_720

Álmodj a gyógyulásért!

Betegek már az ókorban is voltak, és ők is szerettek volna meggyógyulni. A leghíresebb „szanatórium” Epidauroszban volt, ahol állítólag Apollón isten fia, Aszklépiosz született, akit a gyógyítás isteneként tiszteltek. Az ókori görögök szent helynek tartották Epidauroszt, és azt gondolták, hogy ezen a helyen Aszklépiosz gyógyító álmot küld a betegekre. Ezért aztán emberek ezrei indultak el ide, hogy egy éjszakát eltöltsenek egy nagy közös hálóteremben, majd másnap az álmukat elmesélték Aszklépiosz papjainak, akik jó analitikus módjára segítettek az illetőnek megfejteni, és messzemenő következtetéseket vontak le a jövőre nézve. A papok természetesen rendszerint terápiás hatású fürdőkúrát vagy testmozgást is előírtak, amelyet itt Epidauroszban meg is lehetett valósítani. Volt közfürdő és gymnaszion (sportcsarnok) is, ahol a betegek gyógyíthatták törődött testüket. A lelki terápiát pedig a helyi színház szolgáltatta, ugyanis a görögök terápiás hatást tulajdonítottak a drámajátékoknak. AZ ókori Hellasz legnagyszerűbb színháza itt található. És hogy két kúra között ne unatkozzanak a kedves vendégek, gyakran rendeztek ügyességi játékokat a stadionban, ahol kedvükre szurkolhattak a kedvenc sztársportolójuknak.

Turizmus római módra

A rómaiak abban a szerencsés helyzetben voltak, hogy belső tengerükké tették a Földközi-tengert, így bárhová is utaztak nyaralni, belföldön maradtak. Ki is használták szerencsés helyzetüket, és rengeteget utaztak, különösen az után, hogy Pompeius megtisztította a Földközi-tengert a kalózoktól. Persze az utazás azért így sem volt veszélytelen, rablók, kalandorok bármikor rátörhettek a gyanútlan utazókra, tengeri viharok akármikor a tenger fenekére száműzhették őket örökre. Ennek ellenére igen forgalmasak voltak a birodalom útjai, hiszen ehhez minden adottságuk megvolt: kiváló, kövezett utak, napi járásra elhelyezkedő fogadók. Még térképeik is voltak, ugyanis Caesar elrendelte, hogy mérjék fel és rajzolják le a birodalom útjait. 35 év alatt el is készült az egész birodalom úthálózatát tartalmazó térkép, amelyen nemcsak az utakat, de a távolságokat és a fogadókat is feltüntették. Ha hiszitek, ha nem, még útikönyvek is készültek a római turisták számára. Persze ne könyvformátumban képzeljétek el, hanem tekercseken. Egy Pausanius nevű görög utazó i.sz. 160 körül elkészítette az ókori Görögország útleírását a római turisták számára.

Az utak mellett fogadók álltak az utazók szolgálatára, ahol ételt, italt kaphattak a vendégek, némelyikben pedig még éjszakára is meg lehetett szállni. A fogadók falai vendégkönyvként is funkcionáltak, ahová a vándorok felfirkálták a véleményüket. Például leírták, mit érdemes rendelni az adott helyen, hol lehet jó bort kapni, és a fogadó melyik örömlánya milyen szolgáltatásban kiváló. És néha egyáltalán nem fogalmaztak finoman…

acropolis-67579_960_720

Hová utaztak a rómaiak?

Természetesen az egész birodalmat bejárták. Nagyon kedveltek voltak a gyógyfürdő-kúrák. Például a mi Óbudánk (Aquincum) is igen híres volt gyógyvizéről, sokan keresték fel messzi vidékről azért, hogy itt gyógyuljanak.

Léteztek csoportos, szervezett utak, melynek során idegenvezetést, ételt, italt, szállást kínáltak az utazóknak, sőt magát az utazást is megszervezték. A „klasszik csomaguk” az úgynevezett grand tour volt, mely elsősorban a gazdagabb rómaiak körében volt népszerű. Természetesen Rómából indult, lementek Nápoly környékére, itt megnézték a kedvelt üdülőhelyeket, kicsit pihengettek, majd átkeltek Görögországba, mert számukra ez jelentette az antikvitást és a kultúrát. Ámuldozva megcsodálták Athént, felmásztak az Akropoliszra, megérintették a Parthenon oszlopait, sétáltak az athéni agorán, elméláztak azon, hogy itt tanított Szókratész és Platón, majd amikor már elegük lett a kultúrából, megegyeztek egy hajóskapitánnyal, és ha kedvük úgy tartotta, hajóztak egyet az Égei-tengeren. A görög szigetvilág nem igazán érdekelte őket, mert ott jobbára csak görög parasztok és pásztorok laktak. Ha igazán tengerparti pihenésre vágytak, akkor Kis-Ázsiába utaztak, a mai török tengerpartra, mert ott épültek ki a felkapott tengeri üdülőhelyek. Ha kedvükre kipihenték, kiszórakozták magukat, akkor azok, akik még vágytak egy kis kultúrára, ellátogattak Trójába, ugyanis ez volt a rómaiak „Jeruzsáleme”. Trójába utazni felért egy szentföldi utazással. Elképesztő mértékben csodálták a rómaiak Homérosz műveit. A gyerekek a homéroszi eposzokon tanultak írni-olvasni, így érthető, hogy szinte vallásos áhítattal lépkedtek a romok között. A helyi papok teljes lelki nyugalommal mutogatták nekik Akhilleusz (hamis) pajzsát és Hektór (hamis) kardját, és bár nem tudom, hogy maradt-e régészeti nyoma, de biztos vagyok benne, hogy apró agyag csecsbecse formájában a nyakukba is sózták a görög hősök kicsinyített agyagszobrait.

A grand tour megkoronázását a rómaiak számára igazi egzotikumot jelentő egyiptomi Alexandria adta. Bolyongtak a bazárban, jósoltattak maguknak az egyiptomi mágusokkal, majd továbbindultak délre, megcsodálták a gízai piramisokat. Sokan hajóra szálltak, és a Níluson indultak tovább délre, le egészen a Királyok Völgyéig.

pyramid-66361_960_720

A másik nagyon kedvelt körutazás az ókori világ hét csodájának a felkeresése volt. Kr. e. II. században szidóni Antipatrosz összeállította az ókori világ hét csodáját (a gízai piramisok, Szemiramisz függőkertje, az epheszoszi Artemisz-templom, Pheidiasz olümpiai Zeusz-szobra, a halikarnasszoszi mauzóleum, a rodoszi kolosszus és a pharoszi világítótorony), melyek a gazdag rómaiak számára rendkívül vonzó látványosságnak számítottak, és pénzük is volt ahhoz, hogy meglátogassák ezeket a nevezetességeket. Természetesen a kor utazási viszonyait ismerve ezek a körutak nem két hétig, hanem inkább két-három évig tartottak.

Az igazán gazdagok

Az igazán gazdagok, a korabeli multimilliárdosok nem törték a testüket hosszú, fárasztó utazásokkal, inkább felépítették a maguk luxusvilláit, ahol szolgák hada leste minden kívánságukat. Így épült fel Tivoliban (az ókorban Tibur) Maecenas, Augustus és Horatius nyaralója. De az igazi nagy durranás Hadrianus császár nyaralója volt, ami szinte város volt a városban. A császár annyira megszerette a helyet, hogy egy idő után be sem dugta az orrát Rómába, hanem innen irányította a birodalmat.

A másik felkapott nyaralóhely Capri-szigete volt, amit először Augustus fedezett fel magának, később pedig Tiberius császár is ide építtette szerény vityillóját.

Ha szeretnél regényt olvasni a témában, ajánlom Steven Saylor: A hét csoda című művét.

KATTINTS A LINKRE!

Készülj ONLINE az emelt töri érettségire!

Készülj a töri érettségire VIDEÓK SEGÍTSÉGÉVEL!

Kategória: Szórakozás   Címke:

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük