A Vörös Hadsereg és a megerőszakolt nők százezrei

1945-ben a Magyarországra érkező Vörös Hadsereg katonái elképesztő brutalitással tömegesen erőszakolták meg a nőket. Erről aztán sem az áldozatok, sem az elkövetők nem beszéltek évtizedekig. Persze nem is lehetett, hiszen a “felszabadító” szovjet hadseregről csak hálatelt szívvel illett beszélni.

Forrás: Fortepan / Vörös Hadsereg

Ezt a nagyon nehéz témát dolgozza fel Pető Andrea: Elmondani az elmondhatatlant című könyve. A történész szerző összefüggéseiben vizsgálja a kérdést: miért és mennyire jellemző ez a fajta brutális erőszak a Vörös Hadseregre? Más – általuk megszállt országokban is ez történt? Egyáltalán mi motiválta a “vörös katonákat”, amikor csoportos nemi erőszakot követtek el a megszállt országokban?

Az 1944-45-ös megszállás

A háború alatt a nácik propaganda filmekben hívták fel a lakosság figyelmét arra, mire számíthatnak, ha nem elég kitartóak, és hagyják, hogy a vörösök megszállják az országot. A filmhíradók azt jósolták, hogy csizmás, durva mongol katonák fognak betörni a házakba, és megerőszakolják a nőket. Sajnos a híradók képei valóssággá váltak, amikor a Vörös Hadsereg katonái átlépték a magyar határt. A nők már előre féltek a szovjet katonáktól: igyekeztek elbújni, öregasszonynak tűnni, bepiszkolni magukat. Voltak, akik fertőző betegségeket szimuláltak, mások bekormozták az arcukat, formátlan ruhákba bújtak. Sajnos a legtöbb esetben ez nem tartotta vissza a szovjeteket a csoportos nemi erőszaktól. Sok olyan nő volt, aki többször is átélte, hogy öten-hatan vagy akár többen is meggyalázták – gyakran a családja vagy ismerősök szeme láttára.

Ellenállásnak nem igen volt értelme: ha valaki meg akarta védeni a nőket, lelőtték, ahogy ez Apor Vilmos püspökkel is megtörtént. A háború végén a magyar állam intézményrendszere összeomlott, a lakosság csak magára számíthatott. Még a kommunista meggyőződés sem védte meg az egyént a gyalázattól.

De vajon mi motiválta a szovjet katonákat arra, hogy ilyen brutálisan viselkedjenek? Vajon más országban is hasonló gyalázat várt a nőkre?

A Vörös Hadsereg más országokban

Nos, nem mindenhol voltak ennyire kegyetlenek a szovjetek. Jugoszlávia, Csehszlovákia, Bulgária baráti országként volt számon tartva, így a katonák ennek megfelelő instrukciókat kaptak. Emellett a közös szláv nyelvnek köszönhetően a helyi lakosság képes volt kommunikálni a megszállókkal. Természetesen itt is követtek el a szovjet katonák nemi erőszakot, csak lényegesen, nagyságrendileg kevesebbet.

Románia, Magyarország, Ausztria és Németország viszont alaposan megszenvedte a Vörös Hadsereg jelenlétét. Romániában kb. 355 ezer nőt erőszakoltak meg, Ausztriában 70-100 ezer közötti áldozatról beszélnek.  Magyarországon – adatok hiányában – nem lehet pontosan megmondani a nemi erőszakok számát, becslésekre hagyatkozhatunk. Egyesek 80-250 ezer nemi erőszak esetről beszélnek. Németországban 1945 márciusa és novembere között mintegy 1,9 millió nemi erőszak történhetett. A hivatalos szovjet propaganda szerint azonban ilyen egyáltalán nem történt…

Hogy mi lehetett ennek a tömeges erőszaknak az oka? A legáltalánosabb magyarázat, hogy a “a háború az háború”. A nőt nemi erőszak útján az ellenséges férfi saját tulajdonaként veszi birtokába. A nők megerőszakolásával a háborúban egymással szemben álló férfiak egymás tulajdonát rombolják. Sok kortárs civilizációs másságként élte meg a történteket: a vad, keleti, ázsiai horda elöntötte az országot. Gyakran meséltek történeteket a mongol arcú katonákról, akik értetlenül vagy csodálva nézték a nyugati civilizáció egyes vívmányait. Van olyan történész, aki azt gondolja, hogy a szovjet katonák szembesülve a magasabb életszínvonallal, bosszút akartak állni a Szovjetunióban elkövetett atrocitásokért. A szovjet hadsereg jellege is magyarázatul szolgálhat a gyakori nemi erőszakra. A kényszersorozott katonák a halál árnyékában a pillanatnyi győzelmüket így ünnepelték, és a feszültségüket így adták ki.

A magyarországi nemi erőszak tömegességégre magyarázatul szolgálhat az is, hogy az ország a nácik utolsó csatlósaként a végsőkig harcolt, a Vörös Hadsereg hónapok tartó, nagy vérveszteséggel járó hadműveleteket folytatott Magyarország területén. A szovjet hadvezetés a csapatokat szabad rablással jutalmazta. Mindez ráadásul egy nem szláv nyelvterületen történt, ahol az állam összeomlott, nem tudta megvédeni a lakosságot.

Fortepan / Vörös Hadsereg

A következmények

Sokan nemi betegek lettek, vagy olyan belső sérüléseket szenvedtek, amelyekbe belehaltak, vagy egész életükben kezelésre szorultak, esetleg meddők lettek. Az áldozatok közül számtalan olyan akadt, aki később elutasította a nemi életet, vagy zárdába vonult. Mások komoly lelki betegségektől szenvedtek: depresszió, alkoholizmus, poszttraumás stressz-szindróma. Voltak olyanok is, akik öngyilkosok lettek.

Ha egy nő teherbe esett, akkor a legtöbb esetben abortuszra jelentkezett. 1945 februárjában a Budapesti Nemzeti Bizottság a tömeges nemi erőszak miatt felfüggesztette a magzatelhajtást tiltó rendelkezést, és most először engedélyezték az ingyenes abortuszt. A nőnek ehhez először fel kellett keresnie a tisztiorvost, jegyzőkönyvet vettek fel az esetről, és ezzel a jegyzőkönyvvel a kórházban már ingyen elvégezték a beavatkozást. Voltak, akik megszülték a gyereket, és vagy felnevelte a család, vagy árvaházba adták.

Mások nemi betegségektől szenvedtek. A Vörös Hadsereg megjelenése után ugrásszerűen megnőtt a gonorrhoeás és szifiliszes betegek száma.

A meggyalázott nők számára súlyos lelki terhet jelentett a hallgatás is. A kibontakozó kommunista rendszerben a szovjet katonát hősként, felszabadítóként kellett ünnepelni. Ki mert volna ebben a rendszerben elhozakodni az egyéni bánatával? De a megerőszakolt nők nem is igen beszéltek erről: egyrészt senki nem szívesen elevenít fel egy ilyen traumát, másrészt a meggyalázott nők attól féltek, hogy majd őket hibáztatják a történtekért. Így hát évtizedekig maradt a hallgatás. Ha valaki beszélt is róla, gyakran úgy mesélte el az eseményeket, mintha az valaki mással történt volna meg.

Forrás: Pető Andrea: Elmondani az elmondhatatlant

Készülj velem az EMELT TÖRI ÉRETTSÉGIRE!

Készülj a töri érettségire VIDEÓK SEGÍTSÉGÉVEL!

 

Hozzászólások

 • Lassus-né Hadik Ilona szerint:

  Személyes élményeim alapjàn mondhatom minden igaz amit itt
  olvastam, én még nem voltam egészen 12 éves és épp kezdtem
  gyanakodni hogy a golya mese nem igaz, A nagyanyàmtol az
  àllapotos hàzmesternéig mindenkit elÖTTEM ERôszakoltak
  meg engem egy a pincén kivül àlo kis szobàban hàrman intéztek el ,Nagyon fàjdalmas volt, azt
  hittem a végén majd megölnek, Hogy élve elengedtek azt nagyon megkÖSZôntem a jo Istennek,Utàna soha senki még anyàm sem làtta jonak hogy errÖL velem beszéljenek,ràjöttem hogy szégyelni kéne magamat, hogy a tàrsadalom szrint én vagyok “meggyalázott nők “hàt ezt kikérem magamnak,én egy àldozat vagyok aki hàla a JOIstennek élve meguszott egy borzalmat, Lelki sebet szegény anyàm némasàga okozott illetve màig tarto làzadàst amikor ez eszembe jut a környezetem ellen ,
  Nagyon hàlàs vagyok PETÖ ANDREANAK hogy feldolgozta a témat és könyet adott ki rolla KÔszönöm szépen

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük