8 pontszerző tanács az emelt töri szóbeli érettségi előtt

Ahogy közeledik a szóbeli érettségi napja, a vizsgázókban egyre kúszik fel az adrenalin szint. Van, aki ezt rosszul viseli, és a túlzott idegesség miatt elrontja a szóbeli vizsgáját. Pedig előtte hónapokig keményen tanult, ám a durva szorongás miatt romlik a teljesítménye. Hogy te ne járj így, összegyűjtöttem a legfontosabb tippeket, amelyek segítségével pluszpontokat szerezhetsz a vizsgán.

1. Aludd ki magad előtte!

Ez a legfontosabb, és kérlek, vedd komolyan! A legtöbben azzal rontják el a vizsgájukat, hogy a nagy nap előtt hajnalig tanulnak, és hulla sápadtan támolyognak be vizsgázni. A fáradtság miatt az amúgy is cafatokban lévő idegrendszerük felmondja a szolgálatot, és kiborulnak a vizsgán. Pedig tényleg felkészültek, és minden esélyük megvolt a szép eredményre. Tehát azt tanácsolom, hogy a vizsga előtti napon feküdj le este 10-kor, és aludd ki magad! Ezen az egy éjszakán már nem fog múlni semmi. Pontosabban nagyon is sok minden múlik azon, hogy kipihened-e magad. Pihenten még az elsőre rázósnak tűnő tételből is egészen szépen le tudsz majd felelni.

 

2. Reggelizz, és érkezz hamarabb!

Nagyon fontos, hogy reggelizz alaposan! Az alacsony vércukorszint rontja a szellemi teljesítményt. Nem sokra mész azzal, ha beájulsz a vizsgán.

Lényeges, hogy kelj fel, és indulj is el időben! Emlékszel az írásbeli napján bekövetkező metrókimaradásra? Nos, nem lenne jó megismételni a mutatványt, ugye? Sokkal jobb eredményt érsz el, ha nyugodtan, kényelmesen érkezel, és nem rohanva, idegesen esel be a vizsgára.

Azért is fontos legalább egy órával hamarabb érkezni, mert gyakran előfordul, hogy azok, akiknek nem sikerült jól az írásbelijük, és a korábbi években már érettségiztek, nem mennek el a szóbelire. Ezekben az esetekben a vizsgabizottság lasszóval fogja a vizsgázókat a folyosón. Tehát készülj fel arra, hogy a megjelölt időpontnál egy órával hamarabb érkezel, és már mehetsz is be vizsgázni.

 

3. Ezt hozd magaddal!

Mindenképp hozd magaddal a behívó papírodat, és valamilyen személyazonosításra alkalmas okmányt: személyigazolvány, útlevél, jogosítvány, diákigazolvány. Atlaszt nem kell hoznod, mert a vizsgát rendező iskola gondoskodik róla. Egészen pontosan nem hozhatod be, és nem használhatod a saját atlaszodat.

 

4. Ne add vissza a tételt!

Gyakran előfordul, hogy amikor a vizsgázó kihúzza a tételt, lesápad, és közli, hogy ő ezt nem tudja, és inkább húzna másikat. Természetesen erre is van lehetőség, de a második tételre már csak a pontok felét kaphatja, még akkor is, ha tökéletesen felelt. Azt szoktuk javasolni a vizsgázónak, hogy üljön le, és próbáljon felkészülni. Ha nem megy, akkor utána még mindig húzhat másik tételt. Amikor a vizsgázó leül, általában azért eszébe szoktak jutni a dolgok, és a források is sokat segítenek. Ne ijedj meg akkor sem, amikor valamilyen nagyon speciális résztémát kér a tétel! Ülj le, és gondolkodj kicsit! Mi, vizsgáztatók is tudjuk, hogy melyik a szívatós tétel, és igen jóindulatúan szoktunk hozzáállni a szerencsétlen vizsgázókhoz.

 

5. Írj olvashatóan!

A felkészülés során kapsz piszkozat papírt, amit használhatsz a felelet során. Azt javaslom, hogy írd le részletesen, alaposan a feleletvázlatodat, mert egyrészt belepisloghatsz, ha elakadtál, másrészt a feleleted végén elkérjük tőled a papírt. Hivatalos dokumentum, amelyet akkor használunk, ha vita alakul ki a pontozásnál. Ilyenkor vissza szoktuk keresni a feleletvázlatot, és megnézzük, hogy mi szerepel rajta. Tehát ha olvashatóan és részletesen leírod a felelettervedet, tényleg pontokat nyerhetsz.

 

6. Elemezd a forrást!

Ne feledkezz meg arról, hogy a szóbeli felelet során is pontok járnak arra, hogy meghatározod a teret és az időt, és elemzed a forrásokat. Ha hivatkozol is rájuk, akkor nekünk könnyebb azonosítani, hogy akkor most forrást elemzel, és máris adjuk rá a pontokat. Ne feledd: minden forrásról beszélned kell! Mondd el, hogy mit tartalmaz a forrás, és valamilyen következtetést vonjál le belőle!

7. A kérdésre felelj!

Fontos, hogy ne az általad betanult témakört mondd fel, hanem felelj a kérdésre, amelyet a lapon találsz! Ha a hidegháború a témakör, de a feladatod a vietnámi háború ismertetése, akkor nem jár pont sem a szuezi, sem a kubai válságra. Sőt, pontot vesztesz, mert nem értetted meg a feladatot. Tehát: ne kezdj el másról beszélni, mert pontvesztéssel jár, a vizsgáztatók pedig idegesek lesznek, mert hülyének nézed őket.

 

8. Legyél magabiztos, de csak módjával!

Meggyőződésem, hogy a magabiztos, határozott kiállás, felelet 10%-kal magasabb pontszámot eredményez. Beszélj hangosan, és nézz a vizsgáztatók szemébe! Ne tördeld a kezedet, ne játssz a tolladdal, ne csavargasd a hajadat! Fogd a papírt, még akkor is, ha remeg a kezed, vagy kulcsold össze, és engedd le az öledbe. A túlzott magabiztosság az ellenkező hatást váltja ki: nagyképűnek látszol tőle, és a vizsgáztatók tudattalanul is le szokták pontozni a nekik nem szimpatikus diákokat. Szerencsére ezért vannak hárman a bizottságban, de ha valamelyiküknél kivered a biztosítékot a nagyképűségeddel, akkor kevesebb pontot fogsz kapni. Szóval határozottan, magabiztosan, de azért szerényen.

Jó készülést, és sok sikert a vizsgán!

Ha szeretnéd kipróbálni magadat egy próbavizsgán, vagy van még néhány témakör, amiben bizonytalan vagy, nézd meg, hogyan segíthetek neked!

 

Kategória: Felkészülés   Címke: ,

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük