8 érv az emelt szintű történelem érettségi mellett

Az érettségi előtt egy-két évvel már sokan gondolkodnak, hogy miből tegyenek emelt szintű vizsgát. Íme, néhány ok, hogy miért válaszd a törit!

female student writing concentrated in the classroom

Forrás: silveroaklearningcenters.com

 1. Egyre több helyen fogadják el

Manapság már bizonyos szakokon, például bölcsészkarokon, társadalomtudományi szakokon, jogi karon, orvosi, fogorvosi, gyógyszerészeti képzésen is kötelező lett legalább egy emelt szintű érettségi. Ezekre a karokra nem juthatsz be enélkül. A kérdés csak az, hogy mit válassz: magyart, törit vagy nyelveket? Én a törire szavazok.

 1. Töri vagy magyar?

Mindenképpen töri, mert a magyar emelt szintű érettségit nagyon nehéz teljesíteni. Nagyon alapos irodalomtörténeti, irodalomelméleti ismeretek és kiváló íráskészség szükséges hozzá. A magyar emelt érettségi esetében sajnos nagyon sok múlik a szerencsén és a javító, vizsgáztató tanárok jóindulatán. A megoldókulcsok – különösen az esszék esetében – a törihez képest egyáltalán nem objektívek. A szóbeli emelt tételekben pedig olyan olvasmányok is szerepelnek, amelyek nem is részei a gimnáziumi tananyagnak. Tavaly például volt egy ilyen tétel: Emlékezet és anekdotikus beszédmód Garaczi László Pompásan buszozunk című regényében.

Ha jobban belegondolsz, ha a magyart választod, akkor két tantárgyat választasz egyszerre, mert ott van a nyelvtan is. Vagyis a szóbelire 20 irodalom és 20 nyelvtan tételt kell megtanulnod. Ez éppen tízzel több mint a töri.

student1

Forrás: http://selkirk.ca

 1. A történelmet meg lehet tanulni

A történelem érettségi esetében ha nagyon alaposan megtanulod a gimnáziumi négy tankönyvet, akkor olyan nagy csalódás nem érhet. Persze nem könnyű napokat, heteket ülni a könyv felett, és memorizálni az adatokat, de szorgalommal, kitartással, érdeklődéssel könnyíthető a dolog.

 1. A feladattípusok begyakorolhatók

Nem szükséges árnyalt elemzőkészség ahhoz sem, hogy megírd az esszéket. Ha van egy jó tanárod, aki megtanít esszét írni, és rendszeresen gyakoroltatja is, akkor nyert ügyed van. A forráselemzős rövid feladatok pedig igazán nem okoznak gondot akkor, ha eleget tanultál, és képes vagy egy szöveget értelmezni.

 

write test

 1. A szóbeli tételek megtanulhatók

Csak 30 darab, szemben a magyar negyven tételével. Persze azért itt is vannak szívatós tételek, amelyekről a tankönyvedben 4-5 sor van, neked pedig 15 percet kell majd beszélned róla. Nem kell ettől kétségbeesni. Ha minden egyes témakört alaposan kidolgozol, és képes vagy rutinszerűen forrást elemezni, akkor szépen fogsz szóbelizni.

 1. Objektív megoldókulcs

A magyarhoz képest sokkal-sokkal objektívebb a megoldókulcs, még az esszék esetében. Ráadásul az Oktatási Hivatal törekszik arra, hogy évről évre objektívebben pontozzanak a töri tanárok. Itt nem a tanáron fog múlni a pontszámod!

study

Forrás: http://yene.dvrlists.com

 1. Alapos, szorgalmas munkával jó eredményt lehet elérni

Ha őszinte akarok lenni, azt mondom, hogy a történelem érettségihez nagy fenék és kitartó szorgalom szükséges. Persze nem árt, ha árnyalt elemzőképességed is van, és átlátod a történelmi folyamatokat, de azért ez mégsem egy atomfizika.

 1. Elegendő egy év a felkészülésre

Nem kell, hogy már 11.-ben elköteleződj a történelem mellett (szemben mondjuk a matekkal vagy fizikával.) Bőven elég, ha 12.-ben elhatározod, hogy emelt szintű vizsgát teszel, és szorgosan munkához látsz.

Azt gondolom, a tízévnyi vizsgatapasztalatom is ezt igazolja, hogy egy teljesen átlagos képességű diák is el tud érni egy 80% feletti eredményt, ha kitartóan, szorgalmasan tanul.

 

Nézd meg, hogyan segíthetek neked a felkészülésben!

Készülj VIDEÓK SEGÍTSÉGÉVEL  a töri érettségire!

Kategória: Felkészülés   Címke:

Hozzászólások

 • Januz Klaudia szerint:

  Üdv! Bocsánat hogy itt kérdezek, érdekelne a véleménye. Én 2 éves esti érettségin tanulok, és most döntöttem el hogy történelem emeltet szeretnèk, több pont, és egyetem miatt is! Érdeklődnék hogy ebben az esetben, úgy hogy nem 4 éves gimiben tanulok…mekkora esélyem van? Nagy vágyaik nincsenek, 70% már boldog is lennék.

  Köszönöm a választ előre is.

 • Jánosi Vali szerint:

  Kedves Klaudia!
  Jóslásokba és százalékszámításokba nem bocsátkoznék. Az emelt töri érettségi eredménye attól függ, hogy mennyi időt tud/akar szánni a felkészülésre, mennyire hatékonyan tud tanulni, és átlátja-e az összefüggéseket. Nem könnyű az emelt szintű vizsga, nagyon sok tanulást, az esszéírás gyakorlását igényli. Ha szeretne felkészülni, még ezen a héten tud csatlakozni a felkészítő tanfolyamomhoz. A felkészítés során minden segítséget megadok ahhoz, hogy a lehető legjobb eredményt érje el.

  Üdvözlettel: Vali

 • Ipacs Beáta szerint:

  46 éves vagyok és Szociálpedagógiát végeztem pár évvel ezelőtt, de nem dolgoztam ebben a szakmában. Építőiparban dolgozom szaktanácsadóként. Emeltszintű törénelmi érettségit szeretnék tenni, mert Pszichológiát szeretnék tanulni és ehhez előírás az emeltszintű érettségi.
  Nagyon régen tanultam történelmet és akkor sem voltam belőle túl jó.
  Most döntöttem el, hogy jelentkezem.
  Van esélyem arra, hogy Áprilisig felkészüljek?
  Üdvözlettel: Bea

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük