5 hazugság, amit te is szívesen elhiszel a töri szóbelivel kapcsolatban

Néha nagyon kiakadok a felvételi előkészítőkre és a töri tanárokra, mert egy csomó félinformációval tömik a diákok fejét. Nyilván nem szándékosan, hanem pusztán tájékozatlanságból, de akkor is sokat ártanak a vizsgázóknak, akik szeretnének a lehető legmagasabb százalékot szerezni az emelt töri érettségin.

gimnazisták

Nézzünk néhány téves infót!

  1. Elég a tankönyvet megtanulni!

Sajnos a legtöbb töri tanár ezt szajkózza: “Ha megtanulod a négy tankönyv anyagát, az elegendő lesz a kiváló eredményhez.” Aki ezt állítja, az soha nem vizsgáztatott még emelt szinten. A szóbelire egy bizottság tételeket készít a decemberben kiadott témakörökből. Ha alaposan megvizsgálod a témaköröket, láthatod, hogy egy témakörből 3-4-5 tételt is lehet készíteni.

Előfordulhat például, hogy a hidegháborút húzod, de a tétel tőled azt kéri, hogy 20 percen keresztül beszélj csak a kubai válságról vagy csak a koreai háborúról. Nézd meg a tankönyvedet! Mennyi anyagot találsz ezekről a témákról? Pár sort, esetleg egyetlen bekezdést. Persze, a vizsgán kapsz majd forrásokat, amelyeket elemezned kell, de nem láttam még diákot, aki képes lett volna ebből akár csak 10 percig is beszélni. Halálra váltan gyűrögették a zsebkendőjüket, és próbáltak valamit összeszedni.

Mert senki nem készítette fel őket arra, hogy egészen aprólékosan kell tudni az ilyen résztémákat is. Amit a tankönyvből nem fogsz tudni megtanulni, mert NINCS benne! Tehát erre valakinek fel kellene készíteni téged.

 

2. Nem kell minden adatot megtanulni a tankönyvből

Ugye, az előzőek alapján nyilvánvaló, hogy ez miért hazugság? Nem hogy minden adatot tudnod kellene a tankönyvből, de annál sokkal többet kellene tudnod.

A vizsgán bármikor belefuthatsz egy olyan vizsgáztatóba, akinek az adott téma a szakterülete, és szent meggyőződése, hogy azt a területet neked is sokkal elmélyültebben kellene ismerned. És lehet, hogy az évszámokat kiolvashatnád az atlaszból, de a szóbeli vizsgán, amikor már kérdeznek, erre nincs lehetőséged… Fejből kellene tudni az adatokat. A vizsgáztató sajnos le fog pontozni.

évszámok-után-pont-helyesírás-szabály

3. Elég a felvételi előkészítőn, fakultáción ücsörögnöd, ők majd felkészítenek mindenre

Attól, hogy ott ülsz az órákon, még nem fog a tudás magától rád ragadni. A történelemben sajnos sok a név, évszám, csata, amit memorizálni kell. Ha nem teszel bele munkát, és otthon nem ülsz le a tankönyv mellé, fölöslegesen fizettél az előkészítőért. Munka és tanulás nélkül semmi sem segít rajtad.

 

4. Vedd meg a “Kidolgozott szóbeli tételek” című könyvet!

Persze, megveheted, de nehogy azt hidd, hogy kidolgozott tételeket fogsz kapni! Ennek a könyvnek a vázlatai még vázlatnak is szegényesek. Nagyon sok vizsgázót láttam megbukni azért, mert azt hitte, hogy elegendő ennek a könyvnek a tételeit megtanulni. Ez a vizsgán a nullánál is kevesebbet ér.

Arról nem is beszélve, hogy aki tökéletesen kidolgozott tételeket akar neked eladni emelt töriből, az átvág. Ilyet nem lehet készíteni, ugyanis csak a témaköröket ismerjük. A tételeket a vizsga napján kapja meg a vizsgabizottság is. Ennél fogva tételeket nem is tud neked senki előre kidolgozni. Legfeljebb a témaköröket vagyunk képesek előre kidolgozni, és csak sejtjük, ötletünk lehet arról, hogy milyen tételek vannak az egyes témakörökön belül. Minden egyes tételkidolgozás sejtésre épül. Az enyém is. De én legalább nem váglak át azzal, hogy tutira ezek lesznek a tételek.

Annyi előnyöm van, és 10 éve vizsgáztatok, és látom, hogy mik szoktak lenni. Tehát nagyobb eséllyel találom el mint egy olyan ember, aki soha életében nem járt még emelt töri vizsgán.

szóbeli vizsga

5. Nem tanítanak meg szóban felelni

Az iskolában annyira feszes a tempó, hogy tanár legyen a talpán, akinek van ideje, energiájára még a feleltetésre is. Vagy hogy megtanítsa neked, hogyan készülj fel az emelt töri érettségi szóbeli feleletére. Általában az előkészítőkön is csak arra van idő, hogy újra leadják neked a tananyagot, de arra nincs, hogy gyakorold is a felelést.

Ennek aztán a vizsgán az lesz az eredménye, hogy már akkor az ájulás kerülgeti a vizsgázókat, amikor behívjuk őket, és még ha jól is tudják a tételt, akkor sem képesek a feleletüket gördülékenyen, hebegés-habogás nélkül előadni. Márpedig a szóbelin külön pont jár az előadásmódra és a felelet felépítésére…

Arról nem is beszélve, hogy a magabiztos, rutinos vizsgázó azt is eladja nekünk, amit valójában nem is tud igazán. A magabiztos, gördülékeny felelet – szerintem – plusz 10-15 %-kal jobb vizsgapontszámot eredményez.

Nem elrémíteni akarlak, csak felhívni a figyelmedet arra, hogy még nem késő komolyan hozzátanulni a négy tankönyvhöz, és megtanulni a magabiztos felelést. Nézd meg, hogyan segíthetek neked!

Hozzászólások

  • ex diák szerint:

    Középsulis koromban ilyesmi még a sima érettséginél is előfordult, és olyan is, hogy olyat kérdeztek, amin a tanár vagy csak átnézett, vagy benne sem volt a tankönyvben, és a netről kellett összevadászni. Az a baj, hogy a tanárok a diákokat még tanulni sem tanítják meg, nemhogy szóban felelni(írásban zavarnak le nagyon sok mindent), pedig a szóbeli feleteken sokminden kiderül, nem csak az, hogy egy adott diák mennyit tud, de az is, milyen a szóbeli fogalmazóképessége.

  • Katalin Bordás szerint:

    A múlt évezredben, században úgy 1966-ban is volt érettségi. Minden diák túlélte, még én is. Pedig: írásbeli és szóbeli akkor is volt. Mindkettőben profi voltam, mert írni is, olvasni de még beszélni is megtanultam mikorra eljutottam az érettségiig. Tanár, kötelező tananyag meg könyvtár segítette a tudás fejlesztését.Persze “gikszer” előre nem várt nehézség, meglepetés akkor is volt. Konkrétan: 32 töri tételből csak 31 volt kidolgozva a füzetemben. Persze hify kihúztam a 32-s tételt. Nem volt azzal semmi baj, mert a számot észre sem vettem, beszélni, mesélni meg tudtam. Egy ideig. Aztán pót tételt húztam. Az kemény volt, téma és oszt.zat szempontjából is. Tudtam, de persze csak közepest kaphattam. Így lett nekem töriből csak hármas beírva. Kalandnak kell venni egy szuper bulinak az érettségit. A bulin is az a lényeg, hogy érezd jól magad, ami benned van add elő. Ez is csak erről szól. Amit tudsz és ami fontos számodra tegyél meg mindent a sikerért. A kalandparkban is biztosítod magad, amennyire lehet.Maximális biztonság nincs. Az érettségin se.

  • Jánosi Vali szerint:

    Persze, buli egy vizsga mindaddig, amíg arról szól, hogyan hitessük el a tanárral azt, amit valójában nem tudunk. Csakhogy azok a fiatalok, akik manapság emelt szinten érettségiznek, ez a felvételijük is. És egyáltalán nem buli, ha csak hármast kapnak. Ez egy év kihagyást, újrakészülést, vizsgadíjat jelent. Csöppet sem buli…

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük