Erre figyelj a 2017-es emelt történelem írásbeli érettségin!

Az idei, 2017-es érettségi számos újdonságot hoz. Új feladatokat, új, komplex esszétípust kell megoldanotok. Más lesz a pontozás, és mások a megírás időbeli keretei is. Mutatom az újdonságokat.

írásbeli vizsga 1

1. Rövid feladatok

Az írásbeli töri vizsga első feladatrésze rövid, forráselemzős feladatokat tartalmaz. Erre idén 100 perc áll rendelkezésetekre. Ehhez a feladatrészhez nem használhatsz történelem atlaszt, és az idő lejárta után a feladatlapodat be kell tenni a borítékba, azt pedig a tanár be fogja szedni. Később már nem nyúlhatsz ehhez a feladatrészhez, nem javíthatsz benne.

Újdonság, hogy lesz egy ún. komplex tesztfeladat. Ez egy hosszabb feladat lesz majd a tesztsorban, és ezzel lehet a legtöbb pontot szerezni. Óriási hátránya, hogy ha az adott témakört nem ismered elég alaposan, itt rengeteg pontot veszíthetsz.

Újdonság még, hogy az egyszerű, rövid választ igénylő feladatok megoldására összesen 50 pontot kaphatsz.

Nagyon fontos viszont, hogy az első rész közben is figyelj a helyesírásodra, mert hiába írod be a jó választ, pl: Oszmán-Török Birodalom, ha ezt nem jó helyesírással teszed, akkor a jó válaszra sem jár pont. Minden vizsgateremben kell lennie helyesírási szótárnak, használd bátran! Figyelj majd arra, hogy a végén maradjon legalább 10 perced a helyesírás ellenőrzésére is!

2. Esszék

A szöveges, kifejtő feladatok esetében sokkal több az újdonság.

Erre 140 perc áll rendelkezésedre. Idéntől a rövid és hosszú esszé mellett egy új, komplex esszével is meg kell birkóznod. A komplex esszé több koron átívelő történelmi probléma bemutatását kéri, vagy azonos korszakban párhuzamosan zajló magyar és egyetemes történeti események összehasonlítását, esetleg két különböző korszak eseményeinek összevetését. Ennek terjedelem 36-42 sor.

Újdonság, hogy 2017-től már csak 6 feladatból választhatsz hármat, de továbbra is figyelned kell, hogy a választott feladatok különböző történeti korokról szóljanak. Tehát írnod kell majd egy rövid, egyetemes történetre vonatkozó esszét, egy hosszú, magyar történelemre vonatkozót és egy komplexet. A rövid és a hosszú esszé esetében választhatsz, hogy melyiket írod az 1849 előtti korszakról, és melyiket az utána következőről.

Változik az esszék pontozása is az összes típus esetében. Ez azt jelenti, hogy kevesebb pontot kaphatsz majd a feladatmegértésre, és többet a szaknyelvre, nyelvhelyességre, amit most együtt fognak pontozni. A legtöbb pont természetesen a komplex esszékre jár.

Az esszékre összesen 50pontot kaphatsz majd. Ez azt jelenti, hogy az írásbelin összesen 100 pontot érhetsz el, és ehhez jön majd az 50 pontos szóbeli eredménye.

írásbeli vizsga2

3. Erre figyelj az esszéknél!

 1. Körültekintően válassz esszét! Ha két azonos korszakhoz tartozó esszét írsz, akkor az egyiket nem számoljuk be az összpontszámba. Kijavítjuk, és amelyikkel kevesebb pontot értél el, azt nem számoljuk bele. Figyelj nagyon, mert sok ponttól eleshetsz egy hibás választással!
 2. Legyen nálad atlasz! Igen, idén még használhatsz kronológiát tartalmazó atlaszt, bár sokra nem mész vele. Egyrészt csak az esszéknél használhatod, másrészt a megoldókulcs nem ad pontot olyan szimpla adatokra, amit az atlaszból kimásolhatsz. A megoldókulcs azt pontozza, hogy átlátod-e az összefüggéseket. Ez pedig nincs benne az atlaszban.
 3. Figyelj a helyesírásra! Bár most már kevesebb pontot lehet majd levonni a helyesírási hibákért, azért még érdemes használnod a helyesírási szótárt!
 4. Forráselemzés: A források nem dísznek vannak ott. Használni kell őket, mindegy, hogy milyen fajtájúak. A karikatúrát, fényképet, térképet, grafikont, táblázatot ugyanúgy értelmezni kell mint a szöveges forrást. Mindent. Ha egy forrást is kihagysz, komoly pontoktól esel el.
 5. A forrás elemzése nem azonos azzal, hogy idézel belőle! Erre még nem jár pont! Értelmezni kell, leírni – a saját szavaiddal -, hogy mit olvastál ki a forrásból, majd abból valamiféle következtetést kell levonni.
 6. Tér-idő: minden esszét érdemes ezzel kezdeni, és akkor egészen biztosan nem fog kimaradni.
 7. Mielőtt nekikezdesz a feladatlap kitöltésének, írj vázlatot!
 8. Figyelj a terjedelemre! Ha többet írsz mint a kipontozott rész, akkor ebből még plusz két sort elolvasunk, a többit áthúzzuk.

Ha további fontos, vizsgáztatótanári tanácsokra vágysz, olvasd el az Emelt töri ABC című e-bookot!

 

Kategória: Felkészülés   Címke: ,

Hozzászólások

 • Kis Ágnes szerint:

  Szeretnem megkérdezni, hogy az irásbelin mely töri atlaszokat lehet használni?

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük