A misztikus Kennedy-átok?

A Kennedy családban évtizedek óta egymás után halnak meg a családtagok repülőszerencsétlenségben, autóbalesetben vagy merényletben. A közvélemény szerint valami misztikus átok sújtja őket. A realitás inkább az, hogy a nárcisztikus családi rendszer átkától szenvednek.

Forrás: wikipedia

A Kennedy-átok

Amikor John és Robert Kennedyt meggyilkolták, még könnyen hihette azt mindenki, hogy a nyilvános szerepvállalásukból fakadt a tragédia. De amikor a többi testvér és a gyerekeik életében állt be tragikus fordulat, már inkább az jut az ember eszébe, hogy valaki valami szörnyűséget követhetett el a családban, ezért sújtja őket a sors vagy az Isten.

Joe Kennedy kilenc gyermeke közül négyen már nagyon fiatalon meghaltak, Rosemary nevű lánya mentális problémákkal küzdött egész életében. A legidősebb fiú, Joseph Kennedy 1944 augusztusában halt meg egy titkos küldetés közben. Kathleen Kennedy 1948-ban vesztette életét, amikor partnerével nyaralni indult, de a repülőgépük lezuhant. Köztudott, hogy Jack és Bobby Kennedyt meggyilkolták. A legfiatalabb testvér, Edward Kennedy szintén repülőbalesetet szenvedett, amelynek során eltört a gerince, és egész életében fájdalmak kínozták. Később autóbalesetet szenvedett, melyben az utasa meghalt. Ifjabb John Kennedy szintén repülőszerencsétlenségben halt meg. És a sor nem teljes. Joe Kennedy unokáinak élete is gondokkal, problémákkal, tragédiákkal terhes. Mi a baj ezzel a családdal?

Ír, katolikus ősök

Patrick Kennedy a 19. század közepén a krumplivész elől menekülve hagyta el az éhezéstől sújtott Írországot, és érkezett meg Bostonba. Akkoriban az íreket megvetették a bostoni őshonos családok a tudatlanságuk, vidékies szokásaik, szegénységük és katolicizmusuk miatt. A Kennedy család kisebbrendűségi érzése, feltörekvése vágya innen eredeztethető.

Patricknek hamarosan gyerekei születtek, de 35 éves korában tbc-ben meghalt. Felesége Patrick  halála után egyedül volt kénytelen fenntartani magát és a gyerekeket. Egy rövidáru üzletben kapott állást, egy idő után pedig megvásárolta az üzletet, és engedélyt szerzett alkohol árusítására is. Az anyja vállalkozói sikerei által inspirált Patrick Joseph Kennedy már a húszas évei elején megnyitotta a saját üzletét, végül egy egész kocsmahálózat tulajdonosa lett. Ő volt az első a Kennedyk közül, aki politikai szerepet vállalt, és két ciklust húzott le a massachussets-i szenátusban. P.J egyre gazdagabb lett: vett egy whisky-nagykereskedő céget, egy szénkereskedő vállalkozást, és még egy bankba is beszállt. Ír létére bekerült a felső tízezerbe.

Nárcisztikus családi rendszer

Bár a törtetés, a szabályok áthágása már az ősök számára sem volt probléma, igazi tökélyre J.P. Kennedy fia, Joe vitte. Kilenc gyermekét arra nevelte, hogy nekik mindig a legjobbaknak kell lenniük, a második helyezés szégyen, amiért kiküldték őket a konyhába, hogy egyedül egyenek.

Joe azt is megkövetelte tőlük, hogy csírájában fojtanak el minden olyan érzést, ami ellentmond az általa sugározni kívánt legyőzhetetlen imázsnak. Egy Kennedy soha nem sír, viszont bármilyen körülmények között képes mosolyogni. És ezzel el is ültette a nárcizmus alapjait a gyerekeiben is. Természetesen a diktátori hajlamokkal megáldott Joe is a sikeres nárcisztikus tipikus esete volt. Mindig és mindenben győzni akart, bármi áron, és ezért áthágott minden szabályt, törvényt és normát – lelkiismeret-furdalás nélkül.

Sajnos Joe felesége sem sokat árnyalt a képen: hideg, távolságtartó anya volt, aki soha nem volt jelen, amikor a gyerekeinek szükségük volt rá. Ennek eredményeként Joe gyerekeiben mindent elsöprő vágyakozás élt egy nő közelsége után, de közben gyűlölték ezt az érzést, mert attól féltek, hogy ez azt jelenti, hogy gyenge férfiak. Ennek eredményeként aztán mindannyian hajszolták a nőket, hogy bebizonyítsák, mennyire erős és hatalmas férfiak. Másrészt vad, meggondolatlan tetteikkel akarták bizonyítani a bátorságukat. Ez okozta például a sok repülő- és autóbalesetet.

A Kenned-átok tulajdonképpen nem más, mint a saját mindenhatóságukba vetett hitük: az a meggyőződés, hogy ők mindent megtehetnek, amit más nem. Aztán találkoztak a halálos, rideg valósággal.

Ifjabb Joe Kennedy

A család legidősebb fiúgyermeke, Joe volt apja munkásságának folytatására kijelölt kedvenc és örökös. Az volt a terv, hogy bejut a Fehér Házba. Csakhogy a második világháború alatt Jack lett a család legnagyobb háborús hőse, Joe-t pedig készületlenül érte, hogy öccse kiszorítja őt apja kegyeiből. A családi átok ekkor kapta el Joe-t, aki egyre veszélyesebb háborús tettekkel akarta öccsét túlszárnyalni. Ez történt akkor is, amikor egy nagyon veszélyes, titkos küldetésre indult. Joe kibelezett repülőgépét tíz tonna TNT-vel töltötték meg, és az volt a feladata, hogy tönkretegye a németek V1-es rakétáinak kilövőállomását. Tettéért nagyobb kitüntetésre számíthatott, mint Jack…

Indulás előtt a küldetés elektronikai tisztje ki akarta cserélni a bombát begyújtó panelt, mert attól félt, hogy hibás, és a gép bármikor felrobbanhat. Joe nem volt hajlandó elhalasztani a küldetést, és azzal dicsekedett, hogy “Az én családomban senkinek sincs szüksége biztosításra.” A gépe felrobbant, és ifjabb Joe meghalt.

John Kennedy és a nők

Bár látszólag John Kennedy elnök meggyilkolása nem az elnök “hibája”, de semmit nem tett annak érdekében, hogy megakadályozza a merényletet. Egyrészt elnöksége alatt rengeteg nőt hordtak be hozzá, akiket a titkosszolgálat nem is ellenőrizhetett, mert az elnök nem engedte. Az ügynökök mindig attól rettegtek, hogy egy vad éjszaka után meggyilkolva találják Johnt. Ezzel az elnök egyfajta lazaságra is szoktatta az őt védőket, akiknek gyakran kellett szemet hunyniuk a biztonsági előírások megsértése felett.

A dallasi út előtt mindenki tudta, hogy mennyire veszélyes az elnöknek oda menni. Emberei próbálták rávenni Johnt arra, hogy ne utazzon nyitott kocsin, de ő ragaszkodott ehhez, miközben pontosan tudta, hogy ez mennyire veszélyes. De egy Kennedy nem lehet gyáva! Így aztán az elnök felrúgott minden biztonsági előírást, a laza, nemtörődömségre szoktatott biztonsági szolgálat pedig gyengén készítette elő a dallasi utat. Még a konvoj útvonalán lévő épületeket sem vizsgálták át.

Ifjabb John Kennedy

A meggyilkolt elnök fiával, ifjabb John Kennedyvel anyja, Jackie megígértette, hogy soha életében nem fogja maga vezetni a repülőgépét. Emlékeztette a fiát, hogy az elmúlt ötven évben minden évtizedben egy rokona meghalt repülőszerencsétlenségben. Ez annál is inkább józan kérés volt, mivel ifjabb John figyelemzavarral küzdött.

Miután anyja meghalt, John repülővezetői leckéket vett, kipróbált minden extrém sportot, amit csak lehetett. Ennek eredményeként eltörte a lábát, és miután levették a gipszet, az orvosa figyelmeztette, hogy legalább 10 napig ne vezesse a repülőgépét. Joe korábban vett magának egy nagy teljesítményű gépet, ami jóval meghaladta a repülős tapasztalatait. Az a 37 óra vezetői gyakorlat, amivel ő rendelkezett még ara se volt elég, hogy biztosítást köthessen a gépre.

Joe ennek ellenére fájó, alig használható lábbal, csekély repülővezetői tapasztalattal és két utasával (felesége és sógornője) 1999. július 16-án mégis felszállt a gépével, ami az Atlanti-óceánba csapódott. Johnak eszébe se jutott, hogy gyógyulófélben lévő lába nem alkalmas arra, hogy kezelje a gép pedáljait, és fel sem merült benne, hogy a maga és utasai életét kockáztatja. Rá is lesújtott a “nekem mindent szabad, én mindent megúszok” Kennedy-átok.

A sor természetesen még folytatható lenne. A Kennedy-átokban nincs semmi misztikus: az egész a család nárcisztikus neveltetéséből fakad.

 

KATTINTS A LINKRE!

Készülj ONLINE az EMELT TÖRI ÉRETTSÉGIRE!

Készülj a töri érettségire VIDEÓK SEGÍTSÉGÉVEL!

Kövess a facebookon is, ahol naponta újabb és újabb történelmi érdekességeket olvashatsz!

Forrás: Edward Klein: A Kennedy-átok

Kategória: Történelmi pletykák   Címke: ,

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük