A jó töri esszé 5 titka

A töri írásbeli pontszámainak jó részét az esszékre kapott pontok adják. Sajnos sokan nincsenek tisztában azzal, hogy a töri esszének komoly szabályai vannak. Nem elég tehát jól írni, ezeket a szabályokat készség szintjén kell tudni alkalmazni.

A készülés során sokan beleesnek abba a hibába, hogy csak tanulnak, tanulnak, de nem szánnak időt arra, hogy gyakorolják az esszéírást. “Á, én jól írok, magyarból is mindig ötösöm volt, menni fog ez.” Nos, nem fog menni gyakorlás nélkül! Nézzük tehát a legfontosabb szabályokat.

1. A feladatról kell írni

Gyakran javítok olyan esszét, ami vagy nem a megadott témáról szól – mert az írója úgy gondolta, hogy majd írok valamit, aztán biztos kapok rá pár pontot. Sajnos nem fog kapni. Ha nem a feladatban megadott témáról írsz, nulla pontot kapsz az esszédre. Gyakori hiba az is, hogy a vizsgázó messziről indítja a téma kifejtését, és ezzel a rendelkezésre álló hely nagy részét ki is tölti. Ezzel két baj is van. Egyrészt a feladatmegértés részpontszámnál pontlevonás jár érte, másrészt elhasználtál egy csomó helyet, és túl fogod lépni a feladatlapban megadott sormennyiséget. Amit a vizsgáztató át fog húzni, és nem értékel. Rövid esszénél két-három, hosszú és komplex esszénél négy-öt sorral írhatsz többet. A lényeg tehát: nagyon figyelmesen olvasd el a feladatot, és csak arról írjál, amire ott kérnek.

2. Tér-idő megjelölése

Érdemes az esszét a tér-idő meghatározással kezdeni. Legyen ez a nyitómondatod! Például:  “A Római Birodalom az i.e. I. századra világbirodalommá vált.” Magyarország esetében kicsit nehezebb a helyzet. Ugyanis nem elég, ha leírod, hogy a 19. században Magyarországon ez és ez történt. Fontos, hogy belődd a korszakhatárokat. Ha például a dualizmusról írsz, nem elég, ha a 19. század második felét emlegeted. Muszáj leírni, hogy az 1867-1918-ig tartó időszakról van szó.

Amikor Magyarországról van szó, különösen fontos, hogy hangsúlyozzuk, hogy Mo. éppen melyik államnak a része, vagy melyik érdekszférához tartozik. Például ha a Monarchiáról írsz esszét, akkor érdemes minden esetben ezzel a mondattal kezdeni: 1867-1918 között Magyarország az Osztrák-Magyar Monarchia része. Ha az 1945 utáni Magyarországról írsz, akkor ez a nyitómondat:” Magyarország 1945-1989 között a szovjet hatalmi szférába tartozott.”

3. Minden forrást elemezni kell!

Rengeteg pontot lehet veszíteni azzal, ha nem csinálsz semmit a forrásokkal. Hidd el, a forrásokat nem dísznek teszik oda! A forráselemzésnél figyelj arra, hogy az összes forrásról kell írnod valamit. Mindegy, hogy szöveges forrás, kép, térkép, karikatúra – mindegyikről írjál valamit! Na, de mit? Például azt, amit kiolvasol belőle, majd abból vonjál le valamilyen következtetést! Soha, de soha ne idézz a forrásból! Azért nem jár pont! Azért jár pont, ha a saját szavaiddal össze tudod foglalni, hogy mit olvastál ki a táblázatból, szövegből, majd abból levontál egy következtetést. Segítesz a tanárnak azzal, ha a forráselemzős mondatodat így kezded: “ahogy az első forrásban olvassuk…”. A tanár tudni fogja, hogy a forráselemzésnél keresse neked a pontokat, és jó eséllyel meg is fogja találni.

4. A nagyobb összefüggésekre koncentrálj!

Emelt szinten nem, vagy csak alig adnak pontot arra, ha nagyon részletesen leírod az eseménytörténetet. Ha például az a feladatod, hogy bemutasd a török elleni harcokat, és ez egy korszakokon átívelő komplex esszé, akkor nem érdemes 8-10 soron keresztül ecsetelni a nándorfehérvári csata eseményeit, mert sok helyet elvesz, és nem jár érte plusz pont. Törekedj arra, hogy tömören írj, a nagyobb összefüggésekre koncentrálj! Hasznos lehet, ha készítesz egy vázlatot, leírod a témával kapcsolatos fontosabb összefüggéseket, majd ezeket beépíted az esszédbe.

5. Helyesírás, nyelvhelyesség!

A 2017-es érettségi óta a pocsék helyesírással már csak két részpontot veszíthetsz esszénként, de emelt szinten ez négy esszé esetében már 8 pont. Szóval azt javaslom, hogy ha megírtad az esszédet, olvasd át többször, és az egyik átolvasás során keresd a helyesírási, nyelvhelyességi, stilisztikai hibákat! Minden vizsgateremben lesznek bent helyesírási szótárak. Ha bizonytalan vagy, sétálj ki érte, és ellenőrizd magadat!

Igazán jó esszét írni nem könnyű, de nem is lehetetlen. Gyakorlás kérdése az egész. Ami azt jelenti, hogy a felkészülés időszakában érdemes legalább hetente egy esszét megírni, és szaktanárral kijavíttatni. A hibáidból tanulsz a legtöbbet.

Nézd meg, hogyan tudsz még további pontokat szerezni plusz tanulás nélkül!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük