Ki is volt valójában Nostradamus?

Biztos vagyok benne, hogy hallottad már a nevét, még az is lehet, hogy olvastad egy-két jóslatát. De tudod, hogy ki volt ő? Mikor élt? Mivel foglalkozott? Tudtad például, hogy könyvet írt a kozmetikumokról?

nostradamus.jpeg

Forrás: bizzarium.com

Családi háttér

„Lánykori” neve, vagyis ahogy anyukája elnevezte születéskor: Michel de Nostredame volt. A kis Michel zsidó családba született 1503 december 24-én Franciaországban. Persze túlzás zsidó családról beszélni, hiszen apai és anyai ágon is kikeresztelkedett, katolikussá vált zsidókról van szó. Érdekes viszont, hogy mindkét nagypapája orvos volt, és Michel is a nagypapák nyomdokaiba lép majd. Különösen az anyai nagyapja van rá nagy hatással, aki képzett csillagász és asztrológus is volt, ő avatta be az unokáját ezekbe a misztikus tudományokba. Később a fiú Montpellier-be megy, ahol orvoslást tanul Franciaország leghíresebb orvosi karán. Sajnos nem kezdhet bele a magasabb orvosi tanulmányokba, mert kitör a pestis.

A pestisdoktor

Talán sejtitek, hogy ahhoz, hogy valaki pestisdoktor legyen, nem orvosi diploma, hanem jókora adag bátorság kellett. Nostradamus mégis tudhatott valamit, mert nem csak, hogy túlélte a járványt, de csodával határos módon sikerült sokakat életben tartania. Így a pestis elvonulása után már csodadoktorként emlegették. Csak ezek után tér vissza Montpellier-be, hogy befejezze a tanulmányait, és hivatalosan is megszerezze a doktori címet, majd egy-két évig a városban dolgozott orvosként, illetve az egyetemen tanárként. Valószínű, hogy járványügyi szakértőként a tapasztalatait szerette volna megosztani a diákjaival is, de a felfogása ütközhetett a konzervatív tanügyi hatóságokkal. Ez is, illetve a sikeressége miatti irigység is közrejátszhatott abban, hogy a rossz nyelvek arról kezdtek suttogni, hogy kálvinistává vált. A katolikus Franciaországban ez súlyos bűnnek számított, így Nostradamust hamarosan Agen városában találjuk, ahol hamarosan megnősült, és két gyermeke született. A híres-neves orvos azonban nem tudta megmenteni a családját, amikor a szeretteit egy ismeretlen eredetű betegség támadta meg. Mindannyian meghaltak. Nostradamus ezt is egészségesen megúszta. Az ekkor 33 éves doktor vándorútra indult, és bejárta egész Itáliát. Ismerősei hívására tér végül haza 8 év múlva, amikor Marseilles-ben ismét kitör a pestis.

pestisdoktor

Forrás: en.wikipedia.org

Élete Salonban

Másodszorra is megnősült, és letelepedett egy Salon nevű kisvárosban, ahol orvosi és kozmetikusi tevékenységet végzett, ugyanis az itáliai vándorlása alatt kitanulta ezt a nagyszerű mesterséget is. Elfeledett tény, hogy a nagy látnok egy többször is kiadott könyvet írt szépítőszerekről, illatszerekről, a cukorral, mézzel és forralt borral való lekvárkészítés művészetéről. Valószínűleg jómódban élhetett, mert a korabeli orvos-kozmetikusokat gyakran keresték fel akár messzi földről is a szépülni vágyó gazdagok. Lassanként azonban híre ment jóstehetségének is. Itt, Salonban kezdett el ismét asztrológiával foglalkozni, illetve ekkoriban lepték meg azok a látomások, amelyeket ő elkezdett szorgosan lejegyezni. Éjszakánként hetente néhányszor elragadtatott állapotba került, fura képek, látomások jelentek meg előtte, amelyekről azt gondolta, hogy Isten küldte őket, és a jövőről szólnak. Az asztrológia eszközeivel megpróbálta kiszámolni, hogy ezek az események mikor következnek be, de hangsúlyozta, hogy az asztrológia könnyen tévedhet. A látottakat versekbe foglalta, és 1555-ben Próféciák címmel ki is adta.

A királyi udvarban

Jóstehetségének híre a királyi udvarba is eljutott, és II. Henrik király magához hívatta. A meghívásban bizonyára nagy szerepe volt a királynénak, Medici Katalinnak is, aki Franciaországba magával hozta híres itáliai szakácsait, cukrászait, és a külső szépség iránti vágyát. Nyilvánvaló volt, hogy ő is találkozni akart a híres jóssal és kozmetikussal. A királyi pár természetesen tudni akarta, mi lesz a családjuk sorsa. Nostradamus azt jósolta nekik, hogy mindhárom fiuk király lesz. E népmesei jóslat aztán be is teljesedett, és mindhárom fiú francia király lett, de csak rövid ideig, és fiatalon haltak meg. Nostradamus megjósolta II. Henrik halálának a körülményeit is.

„A síkon két oroszlán vív csatát,

s a fiatal legyőzi majd a vénet.

Szemét aranyketrecben szúrja át,

s a vénre sebe hoz majd szörnyű véget.”

Valóban ez történt: Henrik kihívta Montgomery fiatal grófját lovagi párbajra, aki egy véletlen baleset folytán lándzsájával átszúrta Henrik aranysisakjának rostélyát, ami a király szemébe fúródott, borzalmas sebet ejtve rajta. A király hamarosan belehalt a sérülésbe.

II. Henrik

Forrás: wikipedia

Az idős mester

Idős korára Nostradamushoz messze földről zarándokoltak, hogy kikérjék az idős jós véleményét, aki természetesen a saját halála körülményeit is megjósolta. Egy ismerősétől a halála előtti estén így búcsúzott: „nem fog életben találni hajnalban”. És így is lett.

Nostradamus utóélete

Nagyon megoszlanak a vélemények Nostradamus jóslatairól. Az egyik véglet szerint A próféciák későbbi korok hamisítványa, mások viszont meg vannak győződve Nostradamus próféta voltáról, és azt állítják, hogy megjósolta a francia forradalmat, Napóleon uralmát, a két világháborút, Hitler megjelenését és az atombombát. A híres jós hitelességének nem használ, hogy időről időre kör-emailekben az ő próféciáira hivatkozva figyelmeztetnek minket a III. világháborúra és a zombik eljövetelére.

KATTINTS A LINKRE!

Készülj ONLINE az EMELT TÖRI ÉRETTSÉGIRE!

Készülj VIDEÓK SEGÍTSÉGÉVEL  a töri érettségire!

Kategória: Történelmi pletykák   Címke:

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük